Vasta viisi prosenttia taloyhtiöistä on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään. Siirtymisen takaraja on vuoden 2023 loppuun mennessä.

Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden on siirryttävä sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Näistä yhtiöistä kuitenkin vasta hieman yli viisi prosenttia eli reilut 5 000 on Maanmittauslaitoksen tietojen mukaan siirtynyt järjestelmään.

Maanmittauslaitos kehottaa taloyhtiöitä, joissa ei ole ammatti-isännöintiä, tekemään siirron jo nyt. Näin taloyhtiö välttyy ylimääräisiltä maksuilta ja saa Maanmittauslaitokselta tukea siirtotilanteessa.

Jos taloyhtiöllä on ammatti-isännöitsijä, isännöinti myös siirtää osakeluettelot huoneistotietojärjestelmään. Ennen siirtoa taloyhtiöiden tulee varmistaa osakeluetteloidensa ajantasaisuus.

Suurilla isännöintitoimistoilla aikataulu tiedossa

Taloyhtiöitä kannustetaan siirtymään huoneistotietojärjestelmään hallitusti ja hyvissä ajoin. Myös Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto suosittelevat pienten taloyhtiöiden kohdalla pikaista siirtymistä huoneistotietojärjestelmään.

”Erityisesti pienten taloyhtiöiden, joilla ei ole ammatti-isännöintiä, kannattaa tehdä osakeluettelon siirto jo nyt. Tällaisten rivitalojen ja muiden asukasisännöinnissä olevien taloyhtiöiden ei kannata viivytellä siirron suorittamista, sillä nyt on saatavissa opastusta ja apua siirron suorittamiseen Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelussa paremmin kuin viime tipassa siirtoa tehtäessä”, toteaa Kiinteistöliiton yhteysjohtaja Timo Tossavainen.

”Monet suuret isännöintitoimistot valmistelevat siirtoa ja sen aikataulu on määritelty. Ammatti-isännöinnin piirissä olevat taloyhtiöt voivat siis rauhassa odottaa isännöitsijän tietoa asiasta”, täydentää Isännöintiliiton kehityspäällikkö Ira Tenhunen.

Kaksivaiheinen siirtyminen huoneistotietojärjestelmään

Ensin taloyhtiö tai isännöinti tarkistaa osakeluettelon ajantasaisuuden, siirtää osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään ja tiedottaa tapahtumasta osakkaita. Osakeluettelo sisältää tiedot yhtiön osakkeista ja niiden omistajista.

Siirron jälkeen osakkeenomistajilla on kymmenen vuotta aikaa hakea oman omistuksensa sähköistä rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Rekisteröinnin yhteydessä Maanmittauslaitos poistaa paperisen osakekirjan käytöstä ja tieto omistuksesta näkyy jatkossa rekisterimerkintänä huoneistotietojärjestelmässä. Rekisteröinnin tukena toimii asiointiapuri.

Asunnon omistajalla ei yleensä ole kiirettä oman omistuksensa sähköiselle rekisteröinnille. Poikkeuksena ovat asuntokauppatilanteet, jolloin uuden omistajan täytyy rekisteröidä omistuksensa kahden kuukauden kuluessa asuntokaupasta.

Osakeluettelojen siirtäminen huoneistotietojärjestelmään tapahtuu Maanmittauslaitoksen siirtopalvelussa. Ohjeita siirtoon ja siirtopalvelun käyttöön löytyy osoitteesta osakehuoneistorekisteri.fi. Taloyhtiöitä palvelee myös Maamittauslaitoksessa osakeluettelon siirron tuki. Lisäksi eri puolilla Suomea järjestetään tukiklinikoilta, joilla asiantuntijat vastaavat siirtoon liittyviin kysymyksiin.

Lue lisää:

Maanmittauslaitos: Rekisteröintiruuhka helpottaa