Tiedätkö missä ja miten kotisi sisustustuotteet on valmistettu? Läpinäkyvyyteen, vastuullisuuteen sekä lähituotantoon panostavat jo monet alan yritykset. Kokosimme TM Rakennusmaailman Miljoonalaatikkoon poiminnat sisustusalan vastuullisista tuotteista ja tuottajista.

Aikaa kestävää suunnittelua

Kotimaisen Lundian Classic Perushylly on sisustanut koteja jo vuodesta 1948. Suomalaisesta männystä valmistettu hylly löytyy edelleen Lundian valikoimista. Hyllyn värivaihtoehtoina ovat luonnonvärinen, valkolakattu, ruskealakattu ja musta. Kuvan hyllykokonaisuuden koko on 208 x 84 x 30 cm.

Suomalainen sydän

Vaja Finland valmistaa keramiikkaa ja keittiötarvikkeita pienessä tehtaassaan Porvoossa. Helmi-leikkuulaudan sydän on suomalaista koivuvaneria, päällä on helppohoitoinen melamiinipinnoite. Koko 30 x 20 cm.

Klassikkokuosi elää pitkään

Finlaysonin 200 vuotta -juhlamallistoon kuuluva Annukka-pussilakanasetin kuosin on vuonna 1976 suunnitellut Mirja Tissari. Materiaalina on laadukas puuvillapalttina. Pussilakana-setillä on viiden vuoden takuu ja allergiatunnus.

Vastuullisesti tuotettu

Suomalainen Tikau työllistää Intian pienissä kylissä asuvia vähävaraisia. Yritys opettaa heille käsityötaidon ja maksaa palkkaa esimerkiksi mattojen kutomisesta. Raindrop-matto on kudottu paikallisesta villalangasta ja siinä on vain villan luonnolliset värit.

Käsityötä läheltä

Jurvalaiselle Hakolalle työskentelevä puuseppä Petri Karjalainen valmistaa Woody-pöydät käsin. Jokainen pöytä on uniikki, sillä puun pintakuvio on aina erilainen. Pöydän lankut sahataan kokonaisista tukeista, käytetyt puulajit ovat saarni ja tammi. Pinta käsitellään pöytälevyn kulutuksenkestoa parantavalla öljyvahalla. Jalkarakenne on sorvattua, valkoiseksi tai mustaksi maalattua koivua.

Materiaalit luonnosta

Täysin biopohjainen ja kemikaalivapaa Baux Acoustic Pulp -paneeli on kevyt, palonkestävä ja vettä hylkivä seinäpäällyste. Ääntä vaimentava paneeli on kierrätettävä ja biohajoava. Se on valmistettu ruotsalaisesta kuusesta ja männystä, puhdistetusta vedestä, perunatärkkelyksestä, kasviperäisestä vahasta ja sitrushedelmien kuorista. Luonnolliset värit saadaan erilaisista vehnäleseistä. Mallistossa on kolme origami-mallia sekä yhdeksän värikuvioyhdistelmää, joita yhdistämällä saa luotua lukemattomia kuvioita.

Lue lisää:

Miljoonalaatikko 3/20