Teollinen muotoilija Mika Priha voitti 30 000 euron pääpalkinnon Home Revisited -kilpailussa keksinnöllään, joka auttaa säästämään puhdasta vettä tekemällä vesivessasta vedettömän.

Puhtaan juomaveden puute on maailmassa yksi suurimmista tulevaisuuden haasteista. Uusia innovaatioita tulevaisuuden kotiin etsivä Home Revisited -suunnittelukilpailun pääpalkinto on myönnetty WCless’-keksinnölle, joka auttaa säästämään puhdasta vettä tekemällä vesivessasta väliaikaisesti vedettömän.

wcless

Voittotyön tarkoitus on tehdä jo käytössä olevista vesivessoista entistä ympäristöystävällisempiä, kun tavallisen kotivessan voi muuntaa helposti ja edullisesti hetkellisesti vedettömäksi. Vesivessat kuluttavat paljon turhaa huuhteluvettä, sillä noin 80 % vessakäynneistä on virtsaamista. Keksinnön takana on suomalainen muotoilija Mika Priha, jonka laskelmien mukaan jokainen säästetty vesikuutio tarkoittaa vähintään 175 grammaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

“Muotoilulla on suuri vaikutus ihmisten kulutuskäyttäytymiseen. Mielestäni muotoilijan tulee käyttää tätä mahdollisuutta vastuullisesti”, Priha sanoo.

Priha on helsinkiläinen teollinen muotoilija, joka johtaa muotoilutoimistoaan Mika Priha Designia. Prihan suunnittelemia tuotteita on kotimaan lisäksi esitelty näyttelyissä muun muassa Milanossa, Pariisissa ja Firenzessä. Hän on saanut useita kotimaisia ja kansainvälisiä muotoilupalkintoja ja tunnustuksia, kuten Red Dot Design Award, Good Design Award, Fennia Prize ja Forma Finlandia.

Kansainväliseen kilpailuun ehdouksia ympäri maailman

Home Revisited on yksi suurimmista muotoilupalkinnoista Suomessa. Sen jakaa Askon Säätiö 50-vuotisjuhlansa kunniaksi. Kilpailuun jätettiin 152 ehdotusta ympäri maailman ja tammikuussa finaaliin valittiin kymmenen työtä. Pääpalkinto on 30 000 euroa, toinen sija 15 000 euroa ja kolmas 10 000 euroa. Lisäksi kaikki finalistit on palkittu 2 000 eurolla.

Toinen sija myönnettiin Cubiculum-lepopaikalle, joka on suunniteltu uuden sukupolven työntekijöille, matkaajille ja asukkaille. Sen takana ovat suomalais-italialaisen arkkitehtitoimisto Collaboratorion perustajat Kristiina Kuusiluoma ja Martino De Rossi.

Kolmanneksi ylsi älykäs ikkuna Drow, joka mahdollistaa ruoan ja muiden lähetysten lennättämisen suoraan kotiin ikkunan kautta. Työn takana ovat konseptisuunnittelustudio dRAWSPACE:n perustajat Miki Sordi ja Tehilah Auramo.

Kunniamaininnan sai Miwa Ishizukan ja Olli Vuorisen suunnittelema hätäpakkaus Homeful kotinsa menettäneille. Äitiyspakkauksesta inspiroitunut pakkaus on suunnattu erityisesti kodittomille, pakolaisille ja luonnonkatastrofien uhreille.