Onko aurinkosähkö sinulle sopiva ja taloudellisesti järkevä vaihtoehto, vaikka energiayhtiön verkko toisi sähköä suoraan töpseliin? Usein näin on, kun järjestelmä mitoitetaan kattamaan noin viidennes kokonaissähkönkulutuksesta. Vaikka hankintahinta on iso, voi järjestelmätoimittajia vertailemalla tehdä suuriakin säästöjä.

Aurinkosähkö on ympäristöteko. Sen käyttöönotto on kannattavaa, jos sekä tuotanto että kulutus osuvat mahdollisimman hyvin samaan aikaan. Aurinkosähköä kannattaa tuottaa kotona ja kesäasunnolla käyttöveden tai tilojen lämmitykseen, jäähdytykseen, sähköauton lataukseen, kylmäsäilytykseen, valaistukseen ja laitesähköön.

Kannattavuuden kannalta on olennaista, että tuotanto ja kulutus osuvat mahdollisimman hyvin samaan aikaan.

Mitä kannattaa huomioida ennen aurinkopaneelin hankintaa?

”Tarkista ensimmäisenä sijoituspaikka: saako paneelit katolle tai seinälle varjottomaan paikkaan ja mielellään etelän suuntaan. Joissakin tapauksissa tarvitaan toimenpidelupa asennukseen, se selviää rakennusvalvonnasta. Moni tekninen asia selviää soittamalla omaan sähköverkkoyhtiöön, sillä sieltä saa tietoa laitteiston verkkoon kytkemisestä” Motivan asiantuntija Milja Aarni kehottaa.

Kun tekniikka on yleistynyt, ovat aurinkopaneelien hinnatkin laskeneet ja kannattavuus parantunut. Aurinkosähkön etuuksia ovat sen käytön helppous sekä lähes huoltovapaa teknologia.

”Kuluttajan taloudessa kysymyksessä on toki iso, useamman tuhannen euron kertainvestointi. Paneeleille luvataan 25-30 vuoden käyttöikää, joten ilmaista sähköä ilman hiilijalanjäljen kasvua ehtii saada jopa 15-20 vuotta investoinnin kuoletusajan jälkeen”, Milja Aarni sanoo.

Olennaista on tarkastella kodin sähkönkulutusta kesäkuukausien ajalta, jolloin ilmaista aurinkovoimaa on parhaiten tarjolla. Automatiikalla tilojen ja käyttöveden lämmitystä voi ohjata päivän aurinkoisille tunneille asumismukavuudesta tinkimättä. Sähkön varastointi akkuihin on toistaiseksi kallista eikä myynnistä verkkoon saa suurtakaan korvausta. Energiaa kannattaa tuottaa ensisijaisesti omiin tarpeisiin.

Miten vertailen eri toimijoita?

Aurinkosähköjärjestelmien toimittajiin pääsee tutustumaan kätevästi Aurinkosähköä kotiin -kampanjan sivustolla. Siellä on myös mahdollista vertailla mallikohteiden hintatietoja.

Tärkeimpiä tarjouksen sisällöstä tarkasteltavia asioita ovat inverttereiden teho ja tuontatotehokkuus. Myös aurinkopaneeleiden kappalemäärä, pinta-ala ja nimellisteho kannattaa tarkistaa. Hinnoissa on eroja: esimerkiksi eteläsuomalaisen omakotitalon aurinkosähkötarjoukset vaihtelevat hieman alle 6 000 eurosta yli 10 000 euroon.

Tutustu myös vakiintuneiden aurinkosähköyritysten referenssikohteisiin ja kysy suosituksia. Sovi aina kirjallisesti kaikki toimitukseen liittyvät yksityiskohdat. Varmista myös asennusliikkeestä, että siellä työskentelee aurinkosähköön perehtynyt sertifioitu asentaja.

Lue lisää:

Vinkkejä aurinkosähkön hankintaa tästä TM Rakennusmaailman artikkelista sekä Mikkelin Asuntomessuilla olleen Fortum Kodin aurinkosähköratkaisuista.