vertailtavat

Keskiraskaan sarjan koneet

hitatchi_pora

Hitachin parasta antia on hiiliharjattoman moottorin lisäksi neliportainen nopeusalueen valinta, joka yhdessä normaalin vaihteiston kanssa antaa kahdeksan vaihdetta.

Porakone-ruuvinvääntimien keskiraskasta sarjaa edustavat samat tuotemerkit kuin pienempiä, akkuteholtaan 10,8 ja 12 V olevia kymppiluokan koneita (RM 4/11). Ainoastaan DeWaltilla ei ollut teholuokkaan sopivaa konetta saatavilla.

Jos pienet kymppiluokan vääntimet olivat hyvin tasaväkisiä, 14,4 voltin koneissa tuo vielä korostuu. Erot ovat hyvinkin pieniä, ja mielipide-erot alkavat mennä hiusten halkomiseksi. Tasaväkisyys näkyy siinä, että loppupisteissä enin osa koneista sai kaksi tähteä. Kaikissa koneissa on kaksi vaihdetta, joiden avulla pyörimisnopeudet yltävät ykkösellä nollasta noin 400:ään ja kakkosella enimmillään 1 700:een. Vääntölukemat ovat kuitenkin aivan toista kuin pikkukoneissa. Valmistajien ilmoittamat väännöt ovat pehmeään alustaan keskimäärin 30 Nm ja kovaan alustaan noin 40–50 Nm. Osa valmistajista ilmoittaa lukeman vain pehmeään alustaan. Tällöin teknisissä tiedoissa toisen lukeman kohdalla on pelkkä viiva. Koneiden massa eli käteen tuntuva paino on mitattu akun kanssa ilman terätyökalua. Keskimäärin koneet painavat noin kaksi kilogrammaa. Painavin on AEG ja kevein Bosch PSR, joka on eroteltu tylysti harrastajaluokan koneeksi yhdessä Black&Deckerin ja Einhellin kanssa.

Neljän kennon voimin

milwaukee_pora

Milwaukeessa on tukeva akun kiinnitys ja varaustilasta kertovat ledvalot.

14,4 voltin akustot on toteutettu kaikissa koneissa neljällä 3,6 V:n litium-ioni-kennolla. Li-ionakut ovat korvanneet vanhat nikkelikadmium ja -metallihybridiakut. Litium-ionin etuna ovat keveys ja olematon muisti-ilmiö, mutta vastapainona huono ladattavuus pakkasessa. Normaalilämpötilassa li-ioniakun lataus pikalaturilla vie vajaan tunnin, jolloin koneita pääsee käyttämään yhtäjaksoisessakin aktiivikäytössä.
Akkukapasiteetti ammattilaissarjassa on 1,3–3,3 ampeerituntia. Suurin varauskyky 3,3 Ah on Panasonicin koneessa ja pienin Spitissa 1,3 Ah. Akkukapasiteetti näkyy lahjomattomasti mittaustuloksissa, jotka kertovat, kuinka pitkään yhdellä latauksella pystyy pyörittämään jarrudynamometriä. Vertailun koneista vain harrastajasarja on varustettu yhdellä akulla. Muut ovat kaksine akkuineen ja tehonsa puolesta selvästi ammattikäyttöön soveltuvia koneita, mistä kielii myös 13 mm:n istukkakoko. Kymppimilliset istukat ovat vain Bosch PSR:ssa ja Einhellissa.

makita_pora

Makita jättää työvalon hetkeksi palamaan, kun sormen nostaa liipaisimelta. Erilliset valokytkimet ovat vain Hitachissa ja Panasonicissa.

Momentinsäätö toimii useimmissa koneissa mekaanisesti ja se on pykälöity keskimäärin 21 pykälään ja kiinteään porausasentoon. Sähköinen momentinsäätö on toteutettu Bosch PSR:ssa, Festoolissa ja Metabossa.

Metabossa on erikoisuutena impulssitoiminto, joka haluttaessa pyörittää istukkaa sykäyksittäin. Toimintoa voi käyttää esimerkiksi nuljaantuneiden ruuvien avaamiseen, mutta normaalikäytössä tarkka momentinsäätö riittää ruuvien kiinnitykseen haluttuun kireyteen.

Mielenkiintoisin ratkaisu on kuitenkin tämän vertailun voittaneessa Hitachissa. Nimittäin siinä on mekaanisen vaihteiston kahden nopeusalueen lisäksi neljä sähköistä nopeusaluetta, joiden avulla pyörimisnopeutta voi säätää pienellä porrastuksella aina 1 700 kierrokseen saakka minuutissa.

Hitachin akkukapasiteetti on myös omaa luokkaansa, sillä sen hiiliharjaton moottori ei tuota nimeksikään lämpöenergiaa, vaan ohjaa kaiken voimansa moottorin pyöritykseen. Hiiliharjaton moottori antaa myös mahtavan vääntövoiman. Ilmoitettu vääntömomentti pehmeään alustaan on 54 Nm ja arvioitu vääntömomentti kovaan alustaan on noin 70 Nm.

pora

Pikaistukka on irrotettavissa Festoolista ja Metabosta, jolloin runko oleellisesti lyhenee ja mahtuu lyhyen bitsikärjen kanssa ahtaisiinkin paikkoihin.

Hitachin hiiliharjaton moottori aiheutti myös päänvaivaa mitattaessa koneiden akkukapasiteettia jarrudynamometrissä, sillä kone pysähtyi joka viides minuutti ja se piti käynnistää välittömästi uudelleen. Pysäytysajatkin huomioiden akkukapasiteetti riitti pyörittämään konetta täydellä teholla kaksi kertaa pidempään kuin vastaava, hiiliharjoilla varustettu ja samalla 14,4 V akulla toimiva Hitachi DS 14DSL -malli.

Vertailun muut koneet eivät ole juurikaan Hitachia huonompia, jos valintaperusteena käytetään käyttömukavuutta tai sähköisen momentinsäädön etua. Siinä ryhmässä
muut merkit painivat yllättävänkin tasaisena joukkueena.

Lue koko artikkeli ja kattava loppuarvostelu porakoneista Rakennusmaailman numerosta 6/2011!