Lehtipuhaltimien sesonki on syksyllä, mutta keväälläkin voi olla tarvetta siivota pihalta menneen syksyn lehtiä. Akkukäyttöinen lehtipuhallin soveltuu työhön hyvin.

Helppokäyttöisyys ja ympäristöystävällisyys ovat akkukäytön valtteja. Polttoaineella lotraamista ei tarvita eikä verkkovirtajohtoa pidä vetää perässä. Lehtipuhaltimien meluhaittakin on siedettävä, eikä pakokaasuja synny. Akkujen lataus ja vaihto käyvät helposti.

Riittävästi puhallusvoimaa

Lehtipuhaltimen tärkein ominaisuus on tuottaa riittävä puhallusvoima, jolla lehtilaumoja paimennetaan. Puhallusvoima koostuu ilmavirran nopeudesta ja ilmamäärästä. Kun kummatkin ovat kohdallaan, on puhaltimella hyvät edellytykset täyttää tehtävänsä hyvin. Runko-osaan liitettävät puhallusputki ja suutin ratkaisevat lopullisen puhallustehon.

Akkukäytön kriittisin ominaisuus lienee toiminta-aika. Sen tekijöitä ovat akun kapasiteetti ja puhaltimen tehon tarve. Tehokas puhallin vaatii virtaa ja syö akun varausta. Toiminta-aikaa voi tarvittaessa kasvattaa hankkimalla kapasiteetiltaan suuremman tai useampia akkuja. Virtaa säästyy, kun työskennellessä käyttää vain kulloinkin tarvittavaa tehoa eikä huudata puhallinta tauotta.

Mittausten mukaan

Vertailimme kahta akkukäyttöistä lehtipuhallinta, Makita DUB 362 ja Stihl BGA 56.  Puhaltimista mitattiin ilmamäärä aikayksikössä, ilmavirran nopeus sekä melutaso. Puhaltimien suorituskyvyt mitattiin varta vasten rakennetulla testipenkillä ja mittalaitteena käytettiin Fluke 922 ilmavirran mittalaitetta pitot-putkella varustettuna.

Mittaustulokset ovat vertauskelpoisia RM 10/2017 -lehdessä julkaistun lehtipuhallinvertailun tulosten kanssa. Pikakokeessa olemme koekäyttäneet Husqvarnan 525 iB -akkukäyttöistä lehtipuhallinta, jolla jopa märät lehdet saavat kyytiä.