DeLonghi DN65
Deumido E20
Electrolux EXD25DN3W
Stadler Form Albert
Wilfa DH18
Wilfa DES-09W

Poistetaan liika kosteus

Heikko tuuletus, ilmanvaihdon puute ja runsas kosteus voivat ajan kanssa aiheuttaa ongelmia talon rakenteille ja terveyshaittoja asukkaille. Kosteusongelmia voi syntyä omasta toiminnasta, ahkerasta kylpemisestä, pyykin kuivatuksesta tai ylettömästä tuulettamisesta kosteina vuodenaikoina. Autotalli tai kellari voivat kaivata ajoittain ylimääräistä kuivatusta ja vesivahinkojakin sattuu, jolloin tarvitaan pikaista kuivatusapua. Ilmankuivain tai kosteudenpoistaja, joiksi laitteita kutsutaan, voisi olla ratkaisu kiperään tilanteeseen.
Kotitalouskäyttöön tarkoitettuja ilmankuivaimia on markkinoilla runsaasti. Tähän vertailuun kokosimme verkkovirralla toimivia kuivaimia, joiden kosteudenpoistoteho oli valmistajan ilmoituksen mukaan noin 20 litraa vuorokaudessa. Perinteisesti kyseiset laitteet ovat toimineet kompressorilla, pienellä kylmäkoneella ja puhaltimella. Kosteaa ilmaa kierrätetään laiteen läpi ja ilman jäähtyessä kosteus tiivistyy jäädytettyyn kennostoon ja kerätään vesisäiliöön tai juoksutetaan letkun avulla lattiakaivoon. Kuivanut ilma puhalletaan takaisin huoneilmaan.
Uusi suuntaus alalla ovat ilmankuivaimet, joissa kompressori on korvattu muulla tekniikalla. Onko kyseessä ympäristöystävällisyys vai säästö tuotantokustannuksissa? Kompressoreissa on aina nk. kylmäainetta, ja toisaalta kompressorin korvaaminen keveämmällä tekniikalla voi tuoda säästöjä. Vertailuun piti alun alkaen tulla vain yksi laite, lähtöteholtaan muita pienempi Wilfa DES-09W, vertailukohteeksi kompressorittomasta ilmankuivaimesta. Testiajojen yhteydessä ja lähemmässä laitteiden tarkastelussa ilmeni kuitenkin, että myös DeLonghi omasi totutusta poikkeavaa tekniikkaa. Perinteisellä komperessoriperiaatteella toimivia olivat Deumido, Electrolux, Stadler Form ja Wilfa DH18.

ilmankuivaimet

Laitteiden kokoerot tulevat ilmi ryhmäkuvassa. Muotoilu erottaa laitteet toisistaan ja ehkä antaa osviittaa salonkikelpoisuudestakin.

Poikkeavat tekniikat

vetoluukku

Kuivaimen rungosta ulosvedettävä suodatinkasetti on helppo ottaa esiin puhdistusta varten, kuten DeLonghissa ja kummassakin Wilfassa. Vesisäiliön täytyttyä on tyhjennyksen aika. Kantokahva helpottaa säiliön käsittelyä. DeLonghin, Electroluxin, Stadlerin ja kompressorittoman Wilfan vesisäiliöt on varustettu kantokahvoilla.

Kosteutta voidaan poistaa suhteellisen tehokkaasti myös muilla menetelmillä kuin jäähdyttämällä, synnyttämällä kosteuden tiivistymiseen tarvittava lämpötilaero kylmäkoneella.
DeLonghi DN65 ja Wilfa DES-09W kuivattavat ilmaa fysikaalisella ja sähköisellä menetelmällä. Laitteessa on tällöin kookas pyörivä silicageelikenno (desicant rotor), joka sitoo itseensä kosteutta. Kostea ilma ohjataan puhaltimen avulla kennon läpi ja silicageelin toimintakykyä pidetään yllä sähkölämmittimellä. Kennoon tiivistynyt vesi johdetaan kuivaimen säiliöön. Yksinkertaisimmillaan periaate on sama kuin esimerkiksi asuntovaunuissa tai veneissä käytettävissä kosteudenpoistoastioissa, joissa silicajauhe kerää kosteutta ja tiivistyessään vesi valuu alla olevaan astiaan.
DeLonghin ja Wilfan ilmankuivaimissa toimintaa tehostetaan ilman virtauksella ja pidetään yllä lämmityksellä, jotta silicageeli ei menettäisi kykyään sitoa kosteutta. Samaa menetelmää käytetään myös suuremmassa mitassa esimerkiksi rakennusten ilmanvaihto- ja -jäähdytyslaitteistoissa.
Kompressorittomien laitteiden suorituskykyä ja mittaustuloksia tarkasteltua täytyy ihmetellä, miksi moiset laitteet kuluvat otsikon ”ilmankuivaimet” tai ”kosteudenpoistajat” alle? Tilannetta voisi ehkä selittää niin, että kyseisiä laitteita ei olekaan suunniteltu korkeiden kosteuspitoisuuksien radikaaliin alentamiseen. Ne on suunniteltu kosteuden kannalta sisäilman parantamiseen ja miellyttävän sisäilmaston ylläpitoon. Tätä olettamusta tukee myös ko. laitteiden muotoilu ja varustuskin. Näiden käyttökohde on tiloissa, joissa kodissa oleskellaan, ehkä olohuoneessa tai makuuhuoneessa, ei kylpyhuoneessa tai kodinhoitohuoneessa.

*) lämmityksellä
 
TEKNIIKKA, KOSTEUDENPOISTIMET
Merkki DeLonghi Deumido Electrolux Stadler Wilfa Wilfa
Malli DN 65 E 20 EXD25DN3W Albert DH 18 DES-09W
Kuivausteho litraa/vrk, valm. ilm. 18 20 25 20 18 9
Ottoteho (W), valm. ilm. 520 370 745 420 360/530*) 780
Kompressori ei on on on on ei
Kylmäaine/määrä (grammaa) ei R134a R134/205 ei R134a/160 ei
Vesisäiliön tilavuus (litraa) n. 2,5 5,5 n. 4,5 n. 4,0 3 3,5
Paino (kg) 6,5 12,5 15 15,6 11,6 8,5
Mitat k/l/s (cm) 48 x 32 x 19 54,5 x 41 x 21 50 x 36 x 28,5 65,5 x 53 x 25 53,5 x 31 x 23 52,5 x 44,5 x 20
Liitäntäjohdon pituus (cm) 180 195 143 180 200 185
Kantokahva/pyörät on/ei on/on on/on on/on on/on on/ei
Aktiivihiilisuodatin ei on ei ei ei on
Ionisointi on ei ei ei ei ei
Puhallusnopeudet (kpl) 2 2 2 3 2 2
Puhallus, swing-toiminto on ei ei on ei ei
Jatkuva juoksutus on on on on on on
Poistoletku vakiona on ei ei on on ei
Ajastin on on on on on on
Kosteusprosenttinäyttö ei on on on on on
Kosteusprosenttivalinta ei on on on on on
Lämmitys ei ei ei ei on ei

Kuivatusta tarvitaan

kantokahva

Wilfan mallissa on tukeva, taittuva kantokahva ja suodatinkasetti kätevästi vedettävissä ulos. Myös DeLonghissa, Electroluxissa on kunnolliset kantokahvat laitteen siirtelyä varten.

Sopiva suhteellinen kosteus sisäilmassa näin lämmityskaudella on noin 25–45 %. Kosteuden noustessa yli 60 prosentin voivat rakenteet ja asukkaatkin alkaa oireilla. Suuria liian kosteuden aiheuttajia ovat puutteellinen ilmanvaihto ja asukkaiden toiminta. Jos ilmanvaihtoon ei heti voida puutua ja kosteutta syntyy kylpytiloissa sekä pyykinpesussa, voi kosteuden kimppuun käydä ilmankuivaimella. Kyseisillä laitteilla on mahdollista kuivattaa sauna ja suihkutilat kohtuulliselle tasolle muutamassa tunnissa ja kuivattaa pyykit yön aikana.
Ilmankuivaimen käyttö on yleisesti ottaen helppoa. Ilmankuivain viedään kuivattavaan tilaan ja liitetään verkkovirtaan. Valitaan haluttu toiminto, käynnistetään laite ja jätetään se täyttämään tehtäväänsä. Käytössä on huomioitava, että laiteelle on jätettävä vaadittu ”turvaetäisyys” kiinteisiin rakenteisiin ja esimerkiksi telineille ripustettuihin pyykkeihin ilmankierron varmistamiseksi.
Kaikki vertailussa olleet laitteet keräävät vettä joko tyhjennettävään säiliöönsä tai vesi voidaan pitempiaikaisessa käytössä johtaa suoraan lattiakaivoon. Laitteet voidaan tarvittaessa ajastaa toimimaan määrätyn ajan tai useimmissa voidaan asettaa haluttu kosteustaso.

Tulokset suurimmalla kuivausteholla ja jatkuvaa kostutusta vastaan.
*) Tunnissa kulunut energiamäärä.
Melumittaus: tulokset suurin/pienin puhallusteho
MITTAUKSET, KOSTEUDENPOISTAJAT
Merkki litraa/h litraa/vrk energia (kWh) * kuivuustehokkuus (l/w) melu (dB(A))
DeLonghi 0,25 6,0 0,60 0,42 57/48
Deumido 0,62 14,9 0,36 1,72 60/53
Electrolux 0,66 15,8 0,54 1,22 61/59
Stadler Form 0,44 10,6 0,30 1,47 52/45
Wilfa DH18 0,48 11,5 0,32 1,50 55/53
Wilfa DES-09 0,22 5,3 0,80 0,28 64/56

Kuivausteho etusijalla

juoksutusmahdollisuus

Kaikissa vertailun laitteissa on veden jatkuvan juoksutuksen mahdollisuus. Electroluxissa kierrekorkki poistetaan ja letku liitetään poistoputkeen. Virtajohdolle on näppärä kumilenkkikiinnitys laitetta varastoitaessa.

Kotitalouskoneiden kokoluokan ilmankuivaimet keräävät, valmistajien ilmoituksen mukaan, vettä noin 10–20 litraan tai vähän ylikin vuorokaudessa. Tämä kuivauskapasiteetti kertoo ainoastaan kunkin laiteen kohdalla sen parhaan suorituskyvyn kosteudenpoistolle ihanteellisissa olosuhteissa.
Laitteet toimivat tehokkaimmin, kun ilman kosteus on noin 80 % ja lämpötila noin 30 asetetta. Kuivaimien kosteudenpoistoteho laskee sitä mukaa kun kosteuspitoisuus ja lämpötila laskevat. Kokemusten perusteella vertailun laitteilla päästään suotuisissa oloissa noin 30 prosentin ilmankosteuteen. Viileissä tiloissa, kuten esimerkiksi kellareissa tai autotalleissa, ei kannata odottaa kovin suurta vesisaalista lyhyessä ajassa. Tavanomaisen kylpyhuoneen kosteuden saa pudotettua helposti 80 prosentin tasosta mukavaan 50 prosenttiin tunnissa tai kahdessa riippuen laiteen tehokkuudesta.

Vertailutulosten perusteella voi helposti todeta, että Electrolux kuivaa parhaiten. Deumido kiilaa kuitenkin kärkeen tehokkaana kuivaimena ja lisäksi suhteellisen vähän energiaa kuluttavana.
Stadler Form ja Wilfa DH18 kuluttavat suhteellisen vähän energiaa, mutta ovat kuivausteholtaan vain keskinkertaisia. Kuivaustehokkuus korjaa niiden asemaa loppuarvostelussa.
DeLonghi on kuivausteholtaan vaatimaton kompressoritoimisiin laitteisiin verrattuna, lisäksi se kuluttaa suhteellisen paljon energiaa. Wilfa DES-09W kuuluu edellisen kanssa samaan kastiin.

Lue kattava loppuarvostelu ja koko artikkeli Rakennusmaailman numerosta 10/2013!

Näin mitattiin

VALMISTAJAT ilmoittavat laitteilleen kuivaustehoksi esimerkiksi
20 litraa vuorokaudessa. Ilmoitettu ilmankuivauskapasiteetti voi toteutua
vain erityisoloissa, joissa kosteusprosentti on jatkuvasti noin
80 ja lämpötila säilyy noin 30 asteessa. Käytännössä kuivattavassa
tilassa kosteus ja lämpötilat eivät säily vakiona, kun laite pannaan
käyntiin. Näin ollen tilasta saatava vesimäärä on pienempi, ja kapasiteetti
laskee sitä mukaa kun vesipitoisuus ilmassa vähenee. Lisäksi
lämpötilan lasku tai alhainen lämpötila pienentävät tuntuvasti ilmankuivauskapasiteettia.

Mittauksemme on tehty käytännönläheisesti, edellä mainituista
ihanneoloista poikkeavasti. Kosteudenpoistajien testipenkkinä käytettiin
noin 10 neliömetrin ja 22 kuutiometrin suuruista kylpyhuonetta.
Huoneen kostutukseen käytettiin kolmea höyrystävää Ufoxilmankostutinta
sekä kosteuden ja lämpötilan mittaukseen Vaisala
HMI 41 -tarkkuusmittalaitetta. Sähkönkulutusta mitattiin tavanomaisella
verkkovirran ja laitteen väliin asennettavalla sähkönkulutusmittarilla.
Mittausten ajaksi huoneen ilmanvaihto oli suljettu ja ilmanvaihtokanavat
teipattu umpeen. Huoneessa oli testien aikana tuuletin
kierrättämässä ja tasaamassa ilmanlaatua.

Huonetilan kosteus nostettiin kostuttimilla 90 prosenttiin ja samalla
lämpötila asettui 24 asteeseen. Kulloinkin vuorossa ollut testattava
laite käynnistettiin ja toimintaa seurattiin. Tunnin kuluttua
kuivain pysäytettiin ja kertynyt vesimäärä ja kulutettu sähkö kertoivat
kaiken oleellisen kunkin laiteen käytännön kuivatuskapasiteetista.

Laitteiden tuottama melu on mitattu yhden metrin etäisyydeltä
ja yhden metrin korkeudelta laitteen etupuolelta. Mittaustuloksettaulukkoon
on koottu mitatut ja lasketut tiedot kunkin laiteen suorituksista.