Miehet asentavat vesikiertoista lattialämmitystä

Vesikiertoinen lattialämmitys on sähköä kalliimpi investointi, mutta sijoitus maksaa itsensä takaisin kahdessa, kolmessa vuodessa. Yleistyvä asuntokohtainen ilmanvaihto lisää yhdistelmälämmityksen epäedullisuutta jopa yli kolmanneksella vuodessa.

Jo nyt on myönnetty, että kotitalouksien tarvitsemaa sähköä tuotetaan päästökauppasektorilla. Silti 76 kerrostaloon sadasta asennetaan vieläkin sähköinen lattialämmitys märkätiloihin, vaikka tarjolla olisi kaukolämmön tuottamaa lämmitysvettä. Onko taas järjen käyttö kiellettyä? Ei ainakaan Iisalmessa: uuteen, neljäkerroksiseen asuinkerrostaloon asennettiin kaiken kattava, vesikiertoinen lattialämmitys.

Mikkelin ammattikorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukaan asuntojen sähköinen mukavuuslattialämmitys on sekä turhaa että kallista. Lisäksi lämmitysmuoto lyö korville Suomen kansallista energiansäästötavoitetta, jonka mukaan energiankulutus on saatava laskemaan yhdeksän prosenttia vuoteen 2016 mennessä.

Mikkelin tutkimuksen mukaan 3-portaisessa ja 3-kerroksisessa talossa kaukolämmön ja sähkön yhdistelmä kosteiden tilojen lämmityksessä tulee noin 80 000 euroa kalliimmaksi kuin pelkällä kaukolämmöllä tuotettu ratkaisu. Moniko asuntomeklari uskaltaa tai edes älyää mainita tällaisen piilokulun asuntoa kaupatessaan?

Vesikiertoinen lattialämmitys kerrostaloasunnoissa tarjoaa puolenkymmentä plussaa: kaikki huoneiston neliöt saadaan hyötykäyttöön, energiakustannukset pienenevät, sisäilman laatu paranee huomattavasti, käyttömukavuus lisääntyy ja kiusallinen patterimorsetus katoaa. Ei voi unohtaa sitäkään, että askeläänimelu pienenee. Kerrostaloissakin yleistyvät suuret ikkunapinnat voidaan toteuttaa ilman hankalia pattereita.

Tällaisen lämmönjakojärjestelmän toteutus asettaa suunnitteluportaalle pari hyvää haastetta; ylimmän asuinkerroksen lämmöntarve välikerrosten asuntoihin verrattuna saattaa olla jopa kaksinkertainen. Lisäksi lämmitysverkoston käyttöpaineen ja kokonaisvirtaaman vaihtelut on otettava huomioon. Edelleen erilaisten lämpöaistimusten vuoksi järjestelmältä vaaditaan joustavuutta.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 1/08