Vesikiertoinen lattialämmitys kiinnostaa vanhoissa omakotitaloissa asuvia. Erityisesti lämmitysmuodon vaihtaminen uuteen kiinnostaa heitä, joiden omakotitalolla on ikää yli 20 vuotta.

Uponor toteutti helmikuussa 2018 omakotitaloasukkaille lämmitysremonttitutkimuksen, jossa vastaajia oli 619 Uponor Koti -Facebook -sivujen sekä Rakentaja.fi:n kävijää. Vastaajia kertyi eri puolilta Suomen, ja heistä 78 % asui yli 20 vuotta vanhassa omakotitalossa. Vastauksia verrattiin aiempaan vuosina 2016-17 tehtyihin tutkimustuloksiin. Vertailun mukaan vanhoissa taloissa asuvien kiinnostus vesikiertoiseen lattialämmitykseen on kasvussa.

Alkuperäinen lämmitysjärjestelmä oli käytössä peräti 80 % kyselyyn vastanneista, vain reilu viidennes kertoi uudistaneensa lämmönjaon täydellisesti viimeisten 20 vuoden aikana. Lämmitysremonttia kaavaili kuitenkin tekevänsä 56 % vastanneista. Ensisijaisesti vastaajat halusivat vaihtaa tai korjata lämmönlähteen.

Vesikiertoinen lattialämmitys on suosituin lämmönjakotapa uusissa taloissa, mutta sen suosio on kasvanut kolmen viimeisen vuoden aikana myös vanhempien talojen omistajien keskuudessa. Lähes puolet Uponorin kyselyyn vastannaistaa pitää vesikiertoisia pattereita toivottavimpana lämmönjakotapana yli 20 vuotta vanhassa talossa.

”Lämmönsäätöjärjestelmien päivittäminen kiinnostaa yhä useampia ja sen osuus korjauskohteena on kasvanut eniten. Nykyajan säätöjärjestelmät lisäävät asumismukavuutta ja säästävät energiaa, mikä varmasti kiinnostaa asujia. Kiinnostusta on herättänyt myös se, että nykyään lähes kaikissa uudistaloissa olevien vesikiertoisten lattialämmitysjärjestelmien älykkäät säätöominaisuudet ovat nyt saatavilla myös vanhoihin vesikiertoisiin patterilämmitystaloihin, kertoo Uponorin tuoteryhmäpäällikkö Mikko Nieminen.