Vesikourujen puhdistus on omakotitalon tärkein huoltotyö. Sama työ on hyvä tehdä myös rivitaloissa ja kesämökeillä.

Vesikourujen puhdistaminen on helppo siirtää myöhemmäksi tai jopa unohtaa. Rännit ovat korkealla, poissa silmistä, sadevedet valuvat kuitenkin katolta alas, ja puhdistamattomuuden pulmat näkyvät vasta viiveellä.

Pahimmassa tapauksessa lehdet kuitenkin tukkivat syöksytorvet. Silloin vesi pääsee valumaan julkisivuun, rännit alkavat vuotaa ja vettä tunkeutuu perustuksiin.

Toimiessaan vesikourut ohjaavat sulamis- ja sadevedet katolta hallitusti alas. Ne myös suojaavat ulkoverhousta, rakenteita ja perustuksia ylimääräiseltä kosteudelta. Huoltamaton vesikouru voi edesauttaa kosteusvaurioiden syntymistä.

Katolta tai maasta käsin

Omakotitalossa vesikourut ovat yleensä muutaman metrin korkeudella. Kourut voi silloin puhdistaa maasta käsin tai käyttämällä A-tikkaita.

Toinen vaihtoehto on nousta katolle ja laskeutua räystäälle turvavaljaiden ja köyden avulla. Nojatikkaiden varassa kouruja ei tule putoamisriskin vuoksi siistiä, vaikka näin käytännössä tehdäänkin.

Rivi- ja kerrostalon vesikourut puhdistaa ammattilainen, joka tietää mitä tekee ja huolehtii putoamissuojauksesta.

Työturvallisuuden vuoksi vesikourut kannattaisi puhdistaa maan tasalla seisten. Silloin ei ole vaaraa tikkailta tippumiselta tai jalan luiskahtamiselta. Apuvälineitä on tarjolla paljon. Tutustu niihin TM Rakennusmaailman tekemästä vesikourun puhdistajien testistä.

Pyydä naapuri avuksi

Mikäli A-tikkaita joutuu käyttämään, ne kannattaa iskeä tukevasti maahan. Tikkaan jalat voi ankkuroida laudalla paikoilleen liukumisen estämiseksi.

Naapuri kannattaa pyytää avuksi mukaan puhdistusurakkaan. Kun toinen kiipeää ylös, toinen varmistaa, ettei vaaratilannetta pääse syntymään. A-tikkaat tulee myös siirtää paikasta toiseen, eikä kurkotella yltääkseen yhdestä pisteestä mahdollisimman pitkälle.

Tikkaat, ämpäri, harja ja kauha ovat hyviä työkaluja, jos päätyy kiipeämään ylös ja puhdistamaan vesikou­rut käsin paikan päällä. Roskat voi työntää rännin pohjaa pitkin kasaksi ja kauhoa sen jälkeen ämpäriin.

Maan tasalta toimiminen on turvallisuuden kannalta kuitenkin parempi vaihtoehto vesikourujen puhdistamiseen kuin ylös kiipeäminen. Vaaratilanteita voi syntyä työskenneltäessä itselle oudoissa työasennoissa ja tasapainoiltaessa tikkailla. Lisää tietoa tikasturvallisuudesta löytyy täältä.

Vesikourut voi puhdistaa myös konevoimalla. Kokeilimme akkutoimista ja kauko-ohjattavaa iRobot Looj -puhdistinta.

Lue lisää:

Alkusyksy on oikea aika tyhjentää sadevesikaivot

Ohjaa omakotitalon sadevedet hallitusti rännikaivoon

Vesikouru johdattaa vedet pois

Sisäilmayhdistys ry:n mukaan räystäskourujen ja syöksytorvien huono kunto tai virheellinen asennus ovat merkittäviä ulkoseinärakenteisiin syntyneiden kosteus- ja homevaurioiden aiheuttajia. Toimiva sadevesijärjestelmä on terveen talon kantavia voimia. Se kerää veden ja johtaa sen pois rakennusta vaurioittamasta.

Tukoksen patoama vesi vahingoittaa myös itse räystäskouruja. Kourussa pitkään makaava vesi voi ruostuttaa rännin puhki, jolloin vettä noruu pitkin räystäsrakenteita ja ulkoverhousta. Jos vesipato jää ränniin pakkasten tullen, jäätyessään laajeneva vesi vääntelee ja ratkoo kourujen saumoja.

Jos vesikourussa on reikiä, on ne hyvä korjata. Korjaaminen hoituu ammattilaisten avulla.

Puhdistus kaksi kertaa vuodessa

Rännien puhdistus oli pitkään uhkarohkeaa toimintaa, mutta nykyään tarjolla on valikoima välineitä, joilla työ sujuu turvallisesti maassa seisten.

Rännit tarkistetaan ja puhdistetaan keväisin ja syksyisin, tarvittaessa useamminkin, jos lähellä on roskaavia puita. Kun roskat on ajettu alas rännistä, kourut ja syöksytorvet on hyvä huuhdella runsaalla vedellä. Samalla selviää, onko vääntymiä ja kaadoissa korjattavaa ja tihkuuko jokin sauma. Sekin selviää, virtaako vesi reilusti läpi vai onko syöksytorvessakin tukos.

Ränniputsareiden lisäksi markkinoilla on huuhteluun tarkoitettuja tuotteita. Myös painepesurilla on kannattajansa, mutta laitteen teho on arvioitava niin, ettei räystäskouru vaurioidu.

Puhdista myös syöksytorvi

Myös syöksytorvi voi vaatia huoltoa. Tyypillisesti syöksytorveen jumittuu monihaarainen risu, johon alkaa kertyä lehtiä ja töhkää, joka lopulta patoaa veden virtauksen.

Tukoksen avaamiseen on monta keinoa. Yleisimpiä ovat notkealla ja pitkällä oksalla tai puutarhaletkun pätkällä tökkiminen. Ylämutkan tukos lähtee melko helposti puutarhaletkun avulla.

Jos tukos on syvällä, avuksi on otettava viemärirassi eli viemärin avausjousi. Eikö vieläkään auennut? Viimeisenä keinona puretaan syöksytorvi kiinnikkeistään, tökitään ja päästellään painepesurilla.

Kokemus kertoo, että alakautta on turha yrittää pudottaa tukosta, yleensä se pakenee vain syvemmälle. Tee se itse -keksijät ovat kehitelleet monenlaisia verkkosysteemejä ja keinoja, jotta ränniroskat eivät ajautuisi syöksytorvea tukkimaan. Ne eivät oikein toimi. Lehdet jumittuvat verkon liepeille ja jälleen syntyy pato, josta vesi tulvii. Neulaset menevät verkosta läpi.