Vesimittariin voi taloyhtiössä liittää teknologiaa, joka tähtää veden­säästöön. Samalla kiinteistönomistaja saa sekä ajan­tasaista kulutustietoa että hälytyksen mahdollisista vuodoista.

Finanssialan mukaan vakuutusyhtiöt korvaavat joka päivä satakunta vesi- ja vuotovahinkoa, ja niiden hinta on vuosittain noin 160 miljoonaa euroa. Vahingot johtuvat käyttövesi- ja viemäriputkistojen vanhenemisesta, vettä käyttävien laitteiden määrän kasvusta sekä rakennusvirheistä.

Taloyhtiö voi pärjätä vanhoilla putkistoillaan, jos hallinnossa on osaamista ja huolellisuutta. Kaikkia vuotoja ei kuitenkaan ihminen huomaa, mutta pätevä teknologia huomaa.

Turha kulutus on turhaa, joten vettä ei pidä lotrata. Motivan sivuilta voi laskea, että jos wc-pönttö vuotaa kaksi litraa minuutissa, vuodessa lorisee peräti 1 050 kuutiota vettä – ja tuhansia euroja – viemäriin. Vuoto jatkuu siihen asti, kunnes se korjataan.

Jos asunnoissa halutaan säästää vettä, sen kulutusta on seurattava tarkasti. Vedensäästöön on kehitetty ainakin kaksi suomalaista digitaaliseen etäseurantaan perustuvaa teknologiatuotetta: Smartvatten ja LeakLook.

Vesimittariin asennettu vahti opettaa fiksuun vedenkäyttöön

Tamperelaisessa Asunto-osakeyhtiö Opiskelijankatu 13:ssa havaittiin, että monen asunnon vesikalusteet vuotivat. Isännöitsijä Tapani Jarmas Tampereen ammatti-isännöitsijät Oy:sta suositti taloyhtiön hallitukselle Smartvatten (silloiselta nimeltään Fiksuvesi)-ratkaisua. Taloyhtiössä käynyt Smartvatten-edustaja esitteli järjestelmän, joka auttaa tunnistamaan mahdolliset vuodot.

Smartvatten asennettiin taloyhtiön päävesimittarin yhteyteen vuonna 2016. Siitä asti järjestelmä on optisella kuvantunnistuksella seurannut talon päävesimittaria minuutin välein. Tieto välittyy nettiyhteydellä pilveen, jossa ohjelmisto analysoi tiedon ja raportoi sen asiakkaalle, ajantasaisesti.

Ohjelmisto paljastaa vesimittarilta tunnistettavissa olevat vuodot. Kulutuksen poikkeamat laukaisevat automaattisen hälytyksen, joka lähtee tekstiviestinä tai sähköpostina tyypillisesti kiinteistön huoltohenkilölle. Asuinrakennuksissa poikkeamat paljastuvat yleensä öisin, kun vedenkulutus on alimmillaan.

Esimerkiksi isännöitsijä voi seurata dataa ajantasaisesti älylaitteilla Smartvattenin online-palvelussa. Tiedot voi yhdistää isännöinnin käyttämään kiinteistöseurantaan. Palvelu tuottaa myös kuukausittaisen raportin, joka sisältää tiedot niin vedenkulutuksesta kuin sen hiilidioksidipäästöistä. Raportin vesitehokkuusindeksistä isännöitsijä voi verrata kulutusta muihin taloyhtiöihin.

Jarmas kertoo, että Opiskelijankatu 13:ssa Smartvattenin kanssa samanaikaisesti lisättiin hanoihin suuttimet. Näin vähennettiin virtaus​ta. Myös kaikkien 64 asunnon vesikalusteet tarkastettiin ja vuotavat hanat korjattiin.

Jarmaksen mukaan tällä kokonaisuudella vedenkulutus väheni talossa yli tuhannella kuutiolla eli noin 16 prosenttia vuodessa, henkeä kohti yli 150 litrasta noin 130 litraan vuorokaudessa.

Kun Smartvatten löysi uusia vuotopaikkoja, taloyhtiössä uusittiin kylmän veden runkolinja 2019.

”Jos kamera on raportoinut mahdollisista vuodoista useita päiviä, jaan joka postiluukkuun paperisen kehotuksen vesikalusteiden tarkistamisesta. Jos vuotokohde ei näin paljastu, huoltohenkilö tarkistaa asunnot”, Jarmas kertoo.

Viidenneksen säästö

Smartvattenin nettisivuilla kerrotaan järjestelmän maksavan päävesimittaria kohti alimmillaan 365 euroa ja huoneistokohtaisen järjestelmän vastaavasti 85 euroa vuodessa huoneistolta. Kun hanoihin on vaihdettu poresuuttimet ja muut vedensäästötoimet on tehty, sivujen mukaan kiinteistö säästää keskimäärin 20 prosenttia vesilaskusta, tinkimättä käyttömukavuudesta.

Jarmas kertoo juttukohteen taloyhtiön maksavan Smartvattenin käytöstä noin 1 200 euroa vuodessa.

Hän ennakoi, että talossa tehdään lähivuosina putkiremontti. Siihen asti vedestä laskutetaan henkilöluvun eikä todellisen kulutuksen mukaisesti. Putkiremontin jälkeen joka huoneistoon asennetaan vesimittari. Se helpottaa entisestään mahdollisen vuodon havaitsemista.
Smartvatten-laskutus kasvaisi 64 huoneistosta vähintään 5 440 euroa (64 x 85 €).

Artikkeli on julkaistu TM Rakennusmaailmassa 5/22.

Lue lisää:

TM Pikakoe: Tuya Smart -turvajärjestelmä saa vesivuodot kuriin