Vessaremontissa kuluu rahaa. Talon kalleimmat remonttineliöt löytyvät vessasta. Tarvitset paikalle vähintäänkin putkimiehen ja sähkömiehen. Huojennusta kustannuksiin saa tekemällä mahdollisimman paljon itse.

20 vuotta täyttävä vessa oli elinkaarensa päässä. Ruskea lattialaatoitus ja kellastunut puolipaneeli olivat totisesti ”last season”.

Suurinta huolta aiheutti tunkkainen haju, joka viittasi kosteusvaurioon – remonttipäätöksen vitkastelu voisi johtaa totisempiin ongelmiin.

Vessaremontissa purkutyöt tehtiin itse, koska hajottaminen onnistuu kaikilta. Tunkkaisen hajun aiheuttaja selvisi purettaessa pöytätasoa, johon oli upotettuna pieni pesuallas. Vuosien saatossa paksun pöytätason pinnoite oli seinän puolelta halkeillut ja roiskevesi imeytynyt lastulevyyn. Kompostoitunut levymateriaali mureni käsiin ja haju oli kuvottava. Seinälle nostettu vedeneristekerros oli onneksi ulottunut pöytätasoon asti estäen vaurion leviämisen rakenteisiin.

Remontin pelätyin vaihe oli lattialaatoituksen purku, mutta pelko osoittautui turhaksi. Epäselväksi jäi vain se, millä laatat oli aikoinaan lattiaan kiinnitetty, koska ne lähtivät käytännössä nostelemalla irti – remontti tuli siis todella tarpeeseen. Kun lattia vielä hiottiin käsin, oli aika kutsua ammattimies paikalle.

Vesiroiskeet olivat kastelleet jo seinää ja imeytyneet lastulevyiseen pöytätasoon, joka alkoi haista hirveälle.

Osavedeneristys 120 cm

WC-tiloihin ei vaadita vedeneristystä, mutta sellainen päätettiin silti teettää. Hana, bideesuihku tai wc-istuin voivat vuotaessaan aiheuttaa tuhoa. Koska vessassa ei oteta kokovartalosuihkuja, katsottiin 120 cm:n korkeuteen seinälle nousevan vedeneristekerroksen riittävän. Laatoitus oli loogista ulottaa samaan korkeuteen. Siitä ylöspäin jatkuisi maalattu seinäpinta.

Vedeneriste siveltiin kolmeen kertaan sekä lattiaan että seinille tulevan seinälaatoituksen tasoon. Vessassa ei ollut lattiakaivoa, mutta wc-istuimen ja hanan viemäriaukot vahvistettiin vielä vedeneristenauhoilla.

Lattiaan tuli hiilenmusta 10 x 10 cm:n pikkulaatta ja seiniin kiiltävä valkoinen 30 x 60 cm. Perusvärien yhdistelmälle sopii olettaa esteettisesti pidempää elinkaarta. Seinälaatoituksen reunaan asennettiin teräksinen lista koristamaan rajapintaa. Tästä eteenpäin jatkettiin taas hetki omin voimin.

Täyskeraaminen taso

Lastulevystä tehtyjä pöytätasoja ei tähän vessaan enää asenneltu, joten varmimmaksi vakuudeksi hankintaan lähti täyskeraaminen lavuaaripöytätaso. Lavuaarin alle tuli vetokaapisto ja siihen viereen kapea pystykaappi. Suuren kalustetoimittajan suunnitteluohjelmalla kotona valmisteltu demokuva ja valmis tarvikeluettelo kädessä oli helppo marssia hakemaan samalla ylilennolla myymälän varastolta koko wc-kalustus.

Kalusteiden kasaaminen olohuoneen lattialla oli erillinen voimainponnistus, jonka jälkeen päästiin asennushommiin. Vaikka kaapistoissa oli ruuvikiinnitys, luottoa nykyisiin rakennusliimoihin oli kylliksi. Tukevasti säätöjaloillaan seisovan kalusteen asentaminen liimaamalla seinään oli jokseenkin yksinkertaista.

Kalusteasennusten jälkeen paikalle pyydettiin putkimies, joka liitti vesikalusteet verkkoon. Jäljellä oli vielä sisäkaton asennus, johon sisältyi valaistuksen muutostyöt.

Vessaremontissa ledejä kattoon ja peiliin

On onni tuntea sähkömies, jolta sujuu myös katon panelointi. Muussa tapauksessa tarvittaisiin haasteellista aikataulujen synkronointia. Sormipaneelista valmistuneeseen kattoon upotettiin neljä suunnattavaa valospottia, jotka käännettiin osoittamaan valmiiksi vessan takaseinään jatkotoimia ajatellen.

Tulevan peilin yläpuolella kulki seinää pitkin ilmalämpöpumpun putkisto, johon ei haluttu perinteistä rumaa muovikotelointia. Syntyi idea koteloida putkisto sormipaneelilla, joka samalla toimisi peilivalaistukseksi tulevan ledivalonauhan kiinnityspaikkana. Katon spotit ja peilin ledivalonauha toimivat eri kytkimillä, jotta aivan kaikkia tarpeita ei tarvitsisi hoitaa leikkaussalivalaistuksessa.

Kattoon asennettiin neljä valospottia ja mäntypuinen sormipanelointi. Peilin päällä oleva kotelo verhoaa vessan läpi kulkevan putkiston ja toimii samalla ledivalonauhan kiinnityspaikkana.

Vaihdettavaa värikylläisyyttä

Sähkömiehen poistuttua seurasi sisustuksen viimeistelyä. Tila oli kauttaaltaan valkoinen, lukuun ottamatta vaaleaa puukattoa ja sysimustaa lattiaa – jotain väriräväkkyyttä kaivattiin ja mielellään sellaista, jonka voisi myöhemmin vaihtaa mielialan muuttuessa.

Seinälle suunnattavien spottivalojen keilaan päätettiin kiinnittää suuri sisustustarra, jonka teeman valikoi perheen nuorimmainen. Vajaan neliön kokoinen tarra oli valitettavasti tehty kahdesta osasta, jolloin sen sauma jäi paistamaan, vaikka asentaessa pyrittiin äärimmäiseen tarkkuuteen. Jämäkkää materiaalia olevan tarran kiinnitys seinään oli sinällään helppo työ.

Lisää eloa sisutukseen saatiin 3D-kuvalla varustetulla wc-istuimen kannella. Kannessa on jousitus, joka sallii sen pehmeän laskun saattamatta. Sen sijaan kannen kiinnitysmekanismi oli ala-arvoinen ja kansi irtosi saman tien. Tämä heikkous jouduttiin korjaamaan pulttaamalla kansi kiinni istuimen kiinnitysrei’istä.

Lue lisää:

Näin onnistuu kylpyhuoneremontti pikkurahalla

Vessaremontin kustannukset

Tarvikkeiden hinnat:

Rakennustarvikkeet 1000 €
Kaapistot, lavuaari, hana ja peili 900 €
Yhteensä 1 900 €

Työn osuudet:

Putkityöt 150 €
Vedeneristys ja laatoitus 1300 €
Sähkötyöt 250 €
Yhteensä 1 700 € (huom. tämä on kotitalousvähennyskelpoinen osa remontista)