Viherkasvien kasvukausi lähtee käyntiin helmi-maaliskuussa, kun päivänvalon määrä lisääntyy. Nyt on aika auttaa kasveja hyvään kasvuvauhtiin.

Koska viimeksi vaihdoit mullat viherkasveille? Jos multa on jo haperoa tai tiivistynyttä ja kasvin juuret pyrkivät ulos ruukusta, on korkea aika vaihtaa viherkasville sekä multa että ruukku.

Tiivistyneessä mullassa kasvin juuret eivät saa ilmaa ja ne voivat tukehtua.

”Mitä turvepitoisempaa kukkamulta on, sitä nopeammin se maatuu ruukussa. Laiskan mullanvaihtajan kannattaa valita kompostoimalla valmistettu kukkamulta, koska kompostoinnin aikana syntyy pitkäkestoista humusta, joka muodostaa multaan kestäviä muruja. Murustunut multa säilyttää ilmavan rakenteensa ruukussa useamman vuoden”, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Kasvukausi käynnistyy mullanvaihdolla

Kasteluvedestä ja lannoitteista multaan kerääntyy vähitellen kalkkia ja suoloja. Ne hidastavat kasvin kasvua.

Jos kasvi alkaa roikottaa lehtiään hyvästä kastelusta huolimatta, se johtuu siitä että multaa ei ole vaihdettu pitkään aikaan ja mullan suolapitoisuus on noussut haitallisen korkeaksi. Väkevöityneestä mullasta kasvi ei saa enää riittävästi vettä, vaikka multa olisi sopivan kostea.

Isompien viherkasvien kanssa mullanvaihto voi olla hankalaa. Silloin pintamultaa voi varovasti lusikoida pois ja laittaa päälle uutta multaa. Siitä viherkasvi saa kasvulle tärkeitä ravinteita.

Mullanvaihdon vinkit

Kuastele kasvi kunnolla ennen mullanvaihtoa, niin se irtoaa paremmin ruukustaan, multa pehmenee ja juuret kestävät paremmin käsittelyä. Kasteltu kasvi on myös hyvässä nestejännityksessä ja kestää paremmin juurten pienet vioitukset.

Uusi multa kannattaa kostuttaa erillisessä astiassa ennen ruukutusta, jotta siihen muodostuu kestävä mururakenne. Sopiva suhde on noin 1 dl vettä multalitraa kohti. Lisätty vesi sekoitetaan multaan käsin möyhentämällä, jolloin samalla multa murustuu.

Karistele vanha tiivistynyt multa juuripaakusta. Jos lannoituksen mukana multaan kertyy ylimääräisiä suoloja, ne nousevat kastelun jälkeen haihduntavirtauksen mukana mullan pintaan. Siksi on tärkeää kaapia pois kaikki irtomulta juuripaakun yläosasta. Leikkaa myös ruskettuneet juurenosat pois ennen uutta istutusta.

Peikonlehti ja kaktus tarvitsevat erilaista multaa. Peikonlehti viihtyy tasakosteassa mullassa, kun taas kaktuksen mullan tulisi kuivahtaa nopeasti kastelun jälkeen. Yleiskukkamullat sopivat useimmille viherkasveille; mutta tasakosteassa viihtyvät kasvit kannattaa istuttaa vesisäiliölliseen ruukkuun altakastelumultaan. Kuivassa viihtyvät kasvit istutetaan hiekkapitoiseen kaktusmultaan.

Älä kastele multaa ruukutuksen jälkeen, ettei se liety ja kovetu yhtenäiseksi köntiksi. Jos kasvi on kasteltu ennen mullanvaihtoa ja uusi multa on esikostutettu ennen käyttöä, riittää mullanvaihdon yhteydessä kasvin lehtien sumuttelu. Aloita kastelu varovasti muutama päivä mullanvaihdon jälkeen.

Siirrä kasvit mullanvaihdon jälkeen pariksi viikoksi pois paahteiselta ikkunalta, että juurilla on aikaa elpyä. Aloita lannoitus noin kuukauden kuluttua mullanvaihdosta.

Lue lisää:

Viherkasveja virkistävät hoitovinkit