Luonnonvalon lisääntyessä on aika tarkistaa, että huonekasveilla on riittävästi multaa ja että niiden kunto on hyvä. Tee keväthuolto maaliskuun aikana.

Viherkasvien keväthuollon voi aloittaa puhdistamalla kasvit pölystä. Vie kasvit suihkuun tai pudista lehtien pinnat pyyhkimällä ne kostealla mikrokuituliinalla. Tarkista samalla lehtien kunto ja leikkaa pois ruskettuneet lehdet.

Uusi multa on hyvä vaihtaa parin vuoden välein. Vanha multa ei enää anna kasveille ravinteita. Isojen kasvien mullanvaihto voi olla hankalaa, jolloin kasvin juurelle voi lisätä multaa, josta kasvi saa lisäravinteita. Lisälannoitusta voi antaa joko kasteluveden mukana tai multaan työnnettäinä ravinnepuikkoina.

Jos ruukku on täynnä juuria, on syytä vaihtaa kasvi suurempaan ruukkuun. Älä kuitenkaan vaihda liian suureen ruukkuun, 2-3 sentin halkaisijaltaan isompi ruukku riittää. Ruskettuneet juuret voi poistaa terävällä veitsellä.

Näin vaihdat mullan

1 Kastele kasvi ennen mullanvaihtoa.
2 Kostuta uusi multa erillisessä astiassa ennen ruukutusta. Sopiva suhde on noin 1 dl vettä multalitraa kohti.
3 Irrota juuripaakku ruukusta niin, että tartut toisella kädellä ruukkuun ja peität toisella kädellä mullan pinnan. Kasvi jää sormien väliin.
4 Laita ruukun pohjalle kevytsoraa salaojaksi. Se estää liiallisen kosteuden kertymisen ruukun pohjalle. Laita multaa kevytsoran päälle laitetaan sen verran, että kasvi tulee entiseen syvyyteensä.
5 Valuta juuripaakun reunoille uutta multaa ja tiivistä se hellävaraisesti sormin painelemalla. Jätä ruukun pinnalle kunnollinen kasteluvara.
6 Mullan pinta säilyy siistinä eikä multa liety tai kovetu, kun laitat mullan pinnalle 2–3 sentin kerroksen kevytsoraa tai muuta kateainetta. Erityisesti isoissa altakasteluruukuissa pintakate tasaa mullan kosteutta ja vesi imeytyy säiliöstä paremmin pintamultaan asti.
7 Siirrä kasvi pois suorasta auringonpaisteesta ja sumuta sen lehtiä päivittäin merileväuutteella.

Vinkit antoi Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Lue lisää viherkasveista TM Rakennusmaailma -lehdestä 2/2017.