Viinikellari keittiön lattian alla
Jokaisen viininystävän unelma lienee oma viinikellari. Ja onnellinen on se, joka pääsee rakentamaan sen oman talonsa kellariin mielensä mukaiseksi. Monille viinikellari on myös harrastehuone kirjoineen, karttoineen ja matkamuistoineen.

Kaupungissa pienen viinikaapin varassa sinnitellyn viininystävän toiveissa oli omakotitalo ja siinä tietysti viinikellari. Naapurikaupungista löytyi peruskorjattu hirsitalo, joka oli saanut kivijalkansa 1800-luvun puolella. Kuten tuolloin oli tapana, keittiön lattian alle oli tehty kellari, mikä suurelta osalta lienee vaikuttanut kauppojen syntymiseen.

Kellarin seinät olivat osaksi vanhaa kivijalkaa, hirttä ja harkkoa. Maalattian päälle oli jossain vaiheessa tehty sementtilattia. Sähköt oli edellinen omistaja sutaissut kellariin, joka toimi sekalaisena varastona. Kun rojut kannettiin ulos ja tila siivottiin, siitä paljastui pätevä kellari kooltaan 320 x 180 x 155 cm. Ison lattialuukun kohdalla on reilu seisomakorkeus.

Sisustussuunnitelmasta tuli yksinkertainen. Seinät pestiin ja jätettiin alkuperäiseen asuunsa. Kattoon eli keittiön lattiaan lisättiin eristelevyt ja se paneloitiin. Hyllyt rakennettiin viiden tuuman laudasta ja ”saunasuojattiin” tummanruskeiksi. Hyllyistä tehtiin 38 cm leveät. Hyllyjen väliksi valittiin 12,5 cm. Reunalistan asennuksen jälkeen niiden väliin jäi 11 cm:n aukko. Hyllyjen päälle jätettiin tilaa vapaamuotoisesti pulloille. Kaikkiaan hyllymetrejä syntyi noin 32 metriä. Tilaa on noin 400 pullolle.

Sähköasennukset uusittiin määräystenmukaisiksi, ja hyödynnettiin sitä, että kellarin valaistus ja pistorasiat on kytketty eri sulakkeiden suojaamiksi. Näin saatiin lämmittimelle oma sulake.

Lue viinikellarista lisää TM Rakennusmaailman numerosta 8/12, joka ilmestyi 19.9.