Kun ikkunat ja sälekaihtimet puhdistaa talven pölyistä ja lioista, näyttää maailma kummasti kirkkaammalta. Näillä vinkeillä suoriudut hommasta sukkelasti.

1 Puhdista ensin sälekaihtimet

Sälekaihtimet keräävät paljon pölyä, joka on hyvä saada pois ennen kuin siirtyy pesemään ikkunoita. Muutoin sälekaihmista irtoava pöly tarttuu juuri puhdistettuun ikkunaan.

Jos sälekaihtimissa ei ole tahroja, irtoaa pelkkä pöly kätevästi pölyhuiskalla tai erityisillä sälekahdinpuhdistimilla. Antistaattisen pölyhuiskat keräävät hienon irtopölyn itseensä, ja pölyn saa ravisteltua niistä pois ulkona.

Jos sälekaihtimiin on kuitenkin tullut tahroja, on niiden kimppuun hyvä käydä nihkeän mikrokuituliinan avulla. Poista kuitenkin ensin irtopöly pölyhuiskalla.

Pyyhi alas lasketut kaihtimet säle kerrallaan yksitellen tai suljettuna ylhäältä alas pyyhkien. Pyyhi kaihtimet lopuksi vielä kuivalla mikrokuituliinalla. Kaihdinta ei saa vetää kosteana ylös nippuun, sillä kosteat säleet tarttuvat toisiinsa ja niiden pinta voi vaurioitua.

2 Pese vaikka ikkuna kerrallaan

Kuka sanoo, että kaikki ikkunat olisi pestävä samalla kertaa? Aloita vaikka kodin likaisimmasta ikkunasta ja pese se ensin.

Voit myös jaottaa pesun niin, että peset ensimmäisellä kerralla ikkunoiden sisäpuolet ja jatkat myöhemmin niiden pesemistä ulkopuolelta – tai toisinpäin. Kolmannella kerralla on sitten hyvä avata ikkunat ja pestä kaksinkertaitaiset ikkunat myös sisäpuolelta

3 Pese ikkunat pilvipoutaisella säällä

Paras sää ikkunanpesuun on tyyni ja pilvipoutainen, ja lämpötilan on hyvä olla reippasti plussan puolella.

Jos kuitenkin valitset pesupäiväksi aurinkoisen päivän, pese ikkunat niin, että pestävä ikkuna on varjossa. Suora auringonpaiste kuivattaa ikkunan liian nopeasti, jolloin raitoja voi olla vaikea välttää.

4 Tee esivalmistelut huolella

Puhdista pölyt sälekaihtimista, imuroi tai käytä mikrokuituliinaa ikkunanpuitteiden ja -pielien sekä ikkunanlaudan, ikkunapeltien ja tuuletusikkunan puhdistamiseen. Peitä ikkunan alapuolella oleva lattia kankaalla tai sanomalehdillä, että et turhaan sotke lattiaa. Jos ikkunoissa on maaliläiskiä tai sitkeitä likatahroja, saat ne pois puhdistusterällä.

Paras väline ikkunanpesuun on siihen tarkoitettu ikkunanpesin. Ikkuna kuivataan ikkunankuivaimella eli ikkunalastalla. Jos ikkunat ovat korkealla, on pesimeen hyvää liittää jatkovarsi. Työn viimeistelyyn sopii nukkaamaton mikrokuituliina tai lasiliina.

5 Ja sitten pesemään!

Käytä vettä kohtuudella ja purista pesimestä ylimääräiset vedet pois ennen pesua. Pesuaineeksi riittää muutama tippa astianpesuainetta 3–4 litraan vettä.

Lasien peseminen kannattaa aloittaa uloimmasta lasista. Erityisen likaiset ikkunat, kuten ulkolasit, kannattaa pestä kahteen kertaan.

Kuivaa ikkunat yhdensuuntaisin vedoin, muista myös kuivata kuivain puhtaalla liinalla jokaisen vedon jälkeen. Pidä kuivain lasiin nähden pystyssä kulmassa. Älä paina kuivainta liian kovaa lasin pintaa vasten. Anna pestyn pinnan kuivahtaa rauhassa, jotta ikkunoiden väliin ei synny huurua.

Lue lisää:

Ammattilaisen vinkit ikkunanpesuun

Milloin ikkunat kannattaa pestä?