Lomalle lähtijän kannattaa tarkistaa muutama kohta kodin talotekniikassa ennen matkaa. Silloin kotiinpaluu on mahdollisimman miellyttävä ja tuoksuton.

Vesilukon toiminta perustuu pieneen vesimäärään, joka estää ikävien viemärikaasujen pääsyn huonetilaan. Mikäli tiloja kuten pesuhuonetta ja wc-tiloja ei käytetä, vesilukon vesi haihtuu ja kuivuneesta vesilukosta viemärin haju leviää sisätiloihin. Myös lattialämmitys nopeuttaa veden haihtumista.

”Hajuhaitat voi välttää lisäämällä viemäripisteisiin pienen määrän vettä aika ajoin. Ruokaöljyä ei kannata viemäriin laittaa, sillä se aiheuttaa pikemminkin viemärin tukkeutumista ja kuormittaa jäteveden puhdistusjärjestelmää”, Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijoista sanoo.

Vesivahinkoja voi välttää pistämällä astianpesu- ja pyykinpesukoneiden sulut kiinni loman ajaksi. Erityisesti astianpesukoneen täyttöletku on hankala vesivahinkojen aiheuttaja. Siihen tullutta vuotoa ei välttämättä huomaa heti, sillä letku sijaitsee usein piilossa keittiökaapissa. Yleensä pesukoneiden vesisulut voi sulkea aina, kun koneet eivät ole käytössä.

Ilmanvaihto ja lämmitys

Lämmitysjärjestelmää pitää käynnissä kiertovesipumppu. Pumppu kannattaa pysäyttää kesän ajaksi, kun lämmitystä ei sisätiloissa tarvita. Pumpunpesään saattaa kertyä sakkaa ja lika voi tarttua juoksupyörään. Tästä syystä johtuen kiertovesipumppua on hyvä pyöräyttää pari kertaa kesän aikana. Tämä varmistaa parhaan mahdollisen toiminnan lämmityskauden taas alkaessa.

Ilmanvaihto on tärkeää ihmisten hyvinvoinnille ja myös tärkeä tekijä rakennusten kunnossapidossa. Toimiva ilmanvaihto takaa, ettei sisälle kerry kosteutta ja rakenteet pysyvät kuivina. Ilmanvaihto kannattaa jättää pienimmälle asennolle eikä sulkea täysin kokonaan, kun lähdetään lomalle.

”Energialasku ei juurikaan kasva, vaikka ilmanvaihto olisi suurella teholla kesälläkin. Puhaltimien sähkönkulutus on kohtuullinen eikä kesällä ulos puhalleta lämmitettyä sisäilmaa. Öisin sisälle voidaan imeä viileää ulkoilmaa jäähdyttämisen vähentämiseksi”, Juha-Ville Mäkinen kertoo.

Viisi vinkkiä talotekniikkaan

Kun kodin talotekniikan on tarkistanut ja tehnyt suositellut toimenpiteet, voi hyvillä mielin lähteä matkoille ja nauttia erilaisesta ympäristöstä ja lomasta. Kotiinpaluun saattaa todennäköisesti tehdä levänneenä, hyvillä mielin ja todeta kodin voineen myös hyvin.

1. Sovi pesualtaiden ja lattiakaivojen kastelusta.

2. Sulje pesukoneiden vesisulut.

3. Pyöräytä kiertovesipumppua pari kertaa.

4. Jätä ilmanvaihto päälle ainakin pienimpään asentoon.

5. Muista nauttia lomasta, kesästä ja ladata akkujasi.