Tapetointi on helppoa, kunhan työvälineet ovat kunnossa ja pohjatyöt on tehty hyvin. Jo yhden seinän tapetoimisella saa ison muutoksen kodin sisustukseen.

Tämän kevään tapettitrendit suosivat luontoaiheita ja erilaisia pintoja ja struktuureja. Tapetilla näkyy nyt myös lautaseinää, kivipintaa tai poutapilviä. Digitaalisen printtaustekniikan ansiosta seinälle saa myös suurkaupungin silhuetin tai alppimaiseman, vain mielikuvitus on enää rajana. Tapettien laatu on myös parantunut niin kestävyyden kuin värintoistavuuden osalta.

”Tulossa on selvästi yksilölliseen makuun vetoavia kuvatapetteja, suuret seinämaalausta muistuttavat aiheet, 60-70-luvun romanttisen hämärät elokuvajulisteet sekä viidakkoteema kotona ja toimistossa. Siinä missä pohjoismaisen vaaleat ja keveät lehtiaiheet pukevat puutalojen huoneita, voi kivitalojen korkeat huoneet ottaa haltuun hienojen tummataustaisten maalausaiheiden avulla. Sininen saattaa nousta Suomessakin uudelleen vahvasti suosioon kuten naapurimaissa Ruotsissa ja Norjassa”, kertoo K-Raudan Visual Manager Päivi Laitinen-Slotte.

Suomalaisten kestosuosikkeja ovat edelleen luontoaiheet, kuten puut, lehdet ja heinät. Värimaailma on perinteisen harmaa, valkoinen ja beigen sävyinen. Tummilla sävyillä haetaan kuitenkin yhä enemmän kontrastia sisustukseen.

Näin tapetoit seinän

1 Huolehdi ennen tapetointiin ryhtymistä, että tapetoitava seinä on tasainen ja puhdas. Jos haluat tapetoida jo ennestään tapetoidun seinän, pitää vanha tapetti ensin poistaa. TM Rakennusmaailman jutusta näet, miten tapetinpoisto sujuu helpoiten. Olemme myös testanneet erilaisia tapetinirrotusaineita.

2 Varaa oikeat välineet. Näitä tarvitset: pesusieni, vettä, vatupassi, tapettiliimaa tai liisteriä tapettityypin mukaan, sivellin, saumausrulla, tapetointilasta, tela, tapettiveitsi, tapettileikkuri, viivain.

3 Jos käytät kuitutapettia, sen voi kiinnittää liimalla suoraan seinään. Paperitapeissa liisteri kiinnitetään ensin tapettiin ja tapettivuota nostetaan seinälle.

4 Näin lasket tarvittavan tapettimäärän:

a) Mittaa huoneen ympärysmitta. Vähennä siitä ovien ja ikkunoiden osuus.

b) Mittaa huoneen korkeus.

c) Laske montako tapettivuotaa tarvitset: jaa huoneen ympärysmitta tapettivuodan leveydellä eli 53 cm:llä niin saat tarvitsemasi vuotamäärän. Esimerkki: huoneen ympärys 12 m jaettuna 0,53 m = 22,64. Tällöin tarvitaan siis 23 vuotaa.

d) Muunna vuotien määrä tapettirullien määräksi. Tätä varten tarvitset huonekorkeuden.

Esimerkki, jossa huonekorkeus on 2,50 metriä ja tapettirullan pituus 10,05 metriä. Vuotien kokonaismääräksi on laskettu 23 kpl.
•Kuvioillisen tapetin rullasta saat leikattua 3 vuotaa. Jaa 23 kolmella, eli tarvitset 8 rullaa. Huom! Suurikuvioisessa, vuorokohdistettavassa tapetissa menekki saattaa olla suurempi. Lue lisää kohdistuksesta.
•Ilman kuviokohdistusta saat rullasta 4 vuotaa. Jaa 23 neljällä, eli tarvitset 6 rullaa.

e) Varaa yksi ylimääräinen rulla ikkunoiden ja ovien yläpuolella oleviin seinäpintoihin.

5 Leikkaa kaikki tarvittavat vuodat kerralla ja valmistele ne. Aloita työ poispäin ikkunasta tai valon suunnasta. Muista poistaa kuplat lastalla ylhäältä alas ja sivulle suuntautuvilla liikkeillä.

Lisää tapetointiohjeita löydät esimerkiksi K-Raudan sivuilta.