Ympäristöministeriö arvioi putkiremontin koskettavan lähivuosina jopa miljoonaa suomalaista. Viemäriputkien normaali käyttöaika on vähintään 50 vuotta, mutta rakennustyön laatu ja putkien materiaali vaikuttavat olennaisesti niiden kestävyyteen.

Putkiremonttia kannattaa ryhtyä valmistelemaan ajoissa. Vakuutusyhtiö ei korvaa mahdollisia vahinkoja, jotka johtuvat korjausten laiminlyönnistä. Jos tukokset, vuodot ja hajuhaitat ovat lisääntyneet, on jo syytä ryhtyä tositoimiin.

Näin varmistat onnistuneen putkiremontin

1 Putkiremontteja eli käyttövesi- ja viemäriputkien uusimisia tai kunnostuksia tehdään yleensä 45–50 vuoden välein, mutta remontin tarve arvioidaan aina talokohtaisesti. Vuosina 1968–1973 tehdyissä rakennuksissa alkaa olla saneerauksen aika käsillä. Jos laadusta on aikoinaan tingitty, voi jo 30 vuotta vanha talo tarvita putkiremontin.

Käyttövesiputkiston kuntoa kannattaa epäillä viimeistään, jos hanasta tulee rusehtavaa vettä tai veden maku ja haju muuttuvat. Veden laadun heikkeneminen voi kertoa myös putkivuodon kasvavasta riskistä. Viemäriputkien kunnossa hälyttäviä merkkejä ovat lisääntyneet tukokset, vuodot ja putkistosta kuuluvat oudot äänet. Korjaustarpeet voidaan selvittää kiinteistön kuntoarviolla ja putkiston tarkemmalla kuntotutkimuksella.

3 Putkiremontin yhteydessä uusitaan usein vessojen ja kylpyhuoneiden vesieristykset, laatoitukset ja kalusteet. Jos keittiötä tai kodinhoitohuonetta halutaan uusia putkiremontin yhteydessä, ovat nämä remontit osakkaan vastuulla. Kustannussäästöä saadaan, jos rakenteita avatessa uusitaan samalla kertaa myös niissä kulkevaa talotekniikka kuten sähkö- ja tietoliikennekaapelointeja.

4 Taloyhtiöissä yhtiökokouksen tehtävänä on päättää, mihin varustetasoon kylpyhuoneet halutaan putkiremontin yhteydessä saneerata. Esimerkiksi lisätäänkö kylpyhuoneisiin lattialämmitys tai halutaanko asentaa vuodonilmaisimet.

5 Putkiremonttia suunnittelevan omakotiasujan kannattaa jättää remontin suunnittelu ammattilaiselle. Osaava LVI-suunnittelija tietää ja tarvittaessa selvittää vaadittavat toimenpiteet kohteessa. Hän voi tarvittaessa toimia myös kohteen LVI-töiden valvojana.

Putkiremontin toteuttavaa yritystä valitessa kannattaa ottaa selvää yrityksen referensseistä vastaavista kohteista, taustatiedoista ja kyvystä hoitaa työ sovitussa aikataulussa.

7 Jätevesiviemäreissä materiaalivalinnoilla on suuri merkitys viemäreiden tekniseen käyttöikään. Valurautaputkien käyttöikä on yleensä lyhyempi kuin muoviputkilla, sillä niiden seinämät ovat ohuempia ja ne kestävät huonommin kemikaaleja. Viemäreissä syntyvät kaasut haurastuttavat valurautaputkia, jolloin vanhat putket saattavat syöpyä puhki. Muoviputket kestävät hyvin kemikaaleja ja säilyttävät paremmin virtausominaisuutensa, eli niihin ei synny tukoksia yhtä helposti. Nykyisin suositellaan valurautaviemäreiden vaihtamista muovisiin viemäriputkiin.

8 Vuoropuhelu tilaajan ja LVI-suunnittelijan välillä on ensiarvoisen tärkeää ennen remonttiin ryhtymistä, jotta lopputulos vastaa toiveita. Näin suunnittelija varmasti ymmärtää tilaajan tahtotilan lopputuloksen suhteen.

Vinkit antoi saniteettitekniikan valmistaja Geberit.