Koronaepidemiasta huolimatta sähkölaitteiden tai putkistojen vikaantuminen voi pakottaa kutsumaan kotiin remonttimiehen.

Suomen LVI-liiton puheenjohtaja Tapio Kanervan mukaan putkimiesten palveluja on edelleen tarjolla riittävästi. Teollisuuden toimitusketjujen häiriöistä huolimatta myös varaosia löytyy varastoista ainakin toistaiseksi.

Korjaustöiden yhteydessä on muistettava samat säännöt kuin muissakin sosiaalisissa kontakteissa. Suojaetäisyyksien muistaminen suojaa sekä remonttimiestä että asiakasta.

Vaikka virus voi elää esimerkiksi putken metallipinnalla noin kaksi vuorokautta, tarttumisriski vähenee nopeasti. Kriittisintä aikaa Kanervan mukaan ovat ensimmäiset kymmenen minuuttia, parin tunnin kuluttua tarttumiskyky on heikentynyt jo tuntuvasti.

Remonttien tilaukset vähentyneet

Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton toimitusjohtaja Kai Puustinen kertoo koronaepidemian vähentäneen kodeissa tehtävien remonttien tilauksia. Tarpeen vaatiessa työt kuitenkin hoituvat yleisiä suojautumisohjeita noudattaen.

Vaikka sähköalalla on jouduttu lomautuksiin, tekijöitä saadaan Puustisen mukaan kutsuttua tarpeen vaatiessa takaisin töihin. Myös tukkureiden komponenttivarastot ovat hänen mukaansa ainakin toistaiseksi hyvällä tasolla. Niukkuutta on muutamista ledikomponenteista, joiden valmistus on keskittynyt Wuhaniin.

Esimerkiksi Tanskassa julkisissa rakennuksissa on teetetty sähköremontteja juuri nyt kun tilat ovat pois käytöstä. Puustisen mielestä ideaa voitaisiin soveltaa myös pienemmissä kohteissa, esimerkiksi mökeissä.