Keski-Euroopassa seinä-wc:t ovat olleet käytössä jo pitkään. Viimeisen kymmenen vuoden aikana ne ovat yleistyneet Suomessakin. Silti seinä-wc:n asennukseen ja käyttöön liittyy vielä harhaluuloja.

Seinä-wc:llä on kaksi asennustapaa. Asennuselementtiin kiinnitetty huuhtelusäiliö asennetaan joko seinän sisään tai koteloidaan sen eteen. Näin näkyviin jää vain seinään kiinnitetty posliini-istuin sekä huuhtelupainike. Juuri kotelointiin liittyvät seikat aiheuttavat usein kysymyksiä.

1 Voiko seinä-wc:n asentaa saneerauskohteeseen?

Kyllä voi. Vuosittain Suomessa vaihdetaan noin 200 000 wc-istuinta remonttien yhteydessä.

2 Tarvitseeko seinä-wc huoltoa?

Seinä-wc:tä ei yleensä tarvitse lainkaan huoltaa, lähinnä tiivisteitä voi joutua vaihtamaan noin 10–15 vuoden käytön jälkeen. Putkimieheltä se sujuu hetkessä. Haasteita tiivisteille aiheuttavat erityisen kalkki- tai rautapitoinen vesi. Varsinkin kalkki voi kovettaa tiivisteitä niin, että niiden vaihtoväli lyhenee.

3 Mitä tehdä jos seinä-wc ei toimi kunnolla?

Jos seinä-wc ei toimi kunnolla, kyseessä on yleensä asennuksessa tehty virhe. Kaikki huoltotoimenpiteet pystyy tekemään huuhtelupainikkeen luukun kautta. Painike irrotetaan, ja sen takana ovat koneiston kaikki osat. Tyhjää lyövän huuhtelupaineikkeen pääsee korjaamaan kiristämällä huuhtelutangot.

4 Voiko seinän taakse asennettava huuhtelusäiliö vuotaa ja aiheuttaa kosteusvaurion?

Vuotopelkoa ei ole. Esimerkiksi Geberitin kaikki huuhtelusäiliöt valetaan yhdestä osasta ja koeponnistetaan ilmalla ennen toimitusta. Kaikki putkiliitokset ovat huuhtelusäiliön sisällä. Jos liitoskohta jostain syystä pettäisi, vesi valuisi posliini-istuimeen, eikä seinän sisään.

5 Voiko koteloinnin sisään kertyä kondensiovettä, joka aiheuttaisi kosteusvaurion?

Muovinen huuhtelusäiliö ei kondensoi vettä juuri lainkaan. Huuhtelusäiliön ympärille on asennettu silti jo tehtaalla varmuuden vuoksi styroksinen kondenssieriste. Superkuumana kesäpäivänä voi kertyä muutama pisara kondenssivettä, sillä huuhtelusäiliön sisälle tuleva uusi vesi on kylmää. Huuhtelun jälkeen säiliön pohjalle jää yleensä jo lämmennyttä vettä, mikä tasoittaa lämpötilaeroa. Jos pisaroita kuitenkin pääsisi syntymään, ne pääsevät haihtumaan huuhtelupainikkeen kautta.

Kysymyksiin vastasivat Geberit Oy:n tekninen neuvoja Ville Kivisaari ja myyntiedustaja Petri Kuusisaari.