Design from Finland -merkki palkitsi helsinkiläisen Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry:n  Vuoden Designteko -tunnustuksella. Kriteerit tunnustukselle ovat omaperäisyys, vastuullisuus ja design osana arkea.

Vuoden designteko -palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle yritykselle, jonka liiketoiminnassa design näyttelee merkittävää roolia. Seitsemättä kertaa jaetun palkinnon sai tänä vuonna palkinnon saiLasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry, joka antaa arkkitehtuurin taiteen perusopetusta pitkäkestoisena vuodesta toiseen etenevänä opetuksena sekä teemakursseina kuten maja-, pienoismalli-, muotoilu-, kuvataide-, animaatio- ja 3D -tietokonesuunnittelukursseina. TM Rakennusmaailman artikkelin lasten majaleiristä voit lukea lehdestä 7/17.

Arkin opetus perustuu pedagogiikkaan, jonka mottona on Leiki – Luo – Onnistu. Leikillisen oppimisen kautta oppilaita kannustetaan rohkeisiin kokeiluihin ilman pelkoa epäonnistumisesta. Opetuksen tavoitteena on kehittää luovuutta, herättää lasten ja nuorten kiinnostusta rakennettua ympäristöä kohtaan. Arkki tarjoaa myös päiväkodeille ja kouluille yksittäisiä työpajoja tai laajempia työpajakokonaisuuksia, yrityksille työhyvinvointipäiviä sekä yksityishenkilöille synttärityöpajoja eri teemoilla. Pääkaupunkiseudulla Arkin taiteen perusopetuksessa on mukana viikoittain 700 lasta ja nuorta.

Designin merkitys laajenee

Palkintoraati kiittelee perusteluissaan Arkki ry:n kasvatuksellista otetta ja vaikuttavuutta sekä esimerkillisyyttä siinä, että design voi hyvin olla myös aineetonta.

”Näemme Arkki ry:n tarjoaman muotoilu- ja arkkitehtuurikasvatuksen ja vaikuttavuuden ihanteellisena asiana. Lapset pääsevät tutustumaan muotoiluun ja arkkitehtuuriin jo varhain ja he tulevat ymmärtämään, sekä myös vaatimaan, yrityksiltä parempaa designia myöhemmin kuluttajina. Arkin oppilaita on erilaisissa ammateissa aina lakimiehistä seikkailuohjaajiin ja valokuvaajista arkkitehteihin. Valinnalla nostamme myös hienolla tavalla arkkitehtuurin esille osana designia”, perustelee raadin päätöstä palkintoraatiin kuuluva Annaleena Hämäläinen.

Arkin perustiva vuonna 1993 arkkitehdit Tuuli Tiitola-Meskanen, Miina Vuorinen ja Pihla Meskanen. Pihla Meskanen palkittiin tänä vuonna myös Asko Säätiön Asko Avonius -palkinnolla suomalaisen arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen kehittämisestä.