Vuoden Teräsrakenteeksi on valittu suomalaisen arkkitehtitoimiston Kiinaan suunnittelema kulttuuri- ja taidekeskus. Sen kaareutuvat pääjulkisivut ja niihin liittyvien galleriatilojen teräsrakenteet ovat osoitus suomalaisen suunnitteluosaamisen viennistä.

Riippumaton palkintolautakunta valitsi Teräsrakenneyhdistykselle ehdotettujen ehdokkaiden joukosta Vuoden 2020 Teräsrakenne -palkinnon voittajaksi suomalaisen PES-Arkkitehtien Kiinan Fuzhouhun suunnitteleman Strait Culture and Art Centre’n. Vuoden 2020 Teräsrakenteessa arkkitehtuurin tärkeimpien elementtien, kaartuvien pääjulkisivujen ja niihin liittyvien galleriatilojen teräsrakenteet on PES-Arkkitehtien alikonsulttina suunnitellut Vahanen Suunnittelupalvelut Oy.

Fujianin maakunnan pääkaupunki Fuzhoun kaupunki järjesti vuonna 2013 kansainvälisen kutsukilpailun uuden kulttuuri- ja taidekeskuksen, Strait Culture and Art Centre’n rakentamisesta kaupungin ja kehittyvän Mawei New Town -alueen kulttuuri-imagon vahvistamiseksi. PES-Arkkitehdit voitti kilvan ja aloitti toteutukseen johtaneen työn vuonna 2014.

Kaartuvien pääjulkisivujen ja niihin liittyvien galleriatilojen teräsrakenteet olivat selvästi tärkein suomalaisen erikoissuunnittelun osuus vaativassa projektissa. Terästä hyödyntäneet rakenteet vaikuttivat oleellisesti arkkitehtuurin onnistumiseen sekä luonnollisesti myös siihen, että Fuzhoun Strait Culture and Art Centre palkittiin Vuoden 2020 Teräsrakenteena.

Kunniamaininta vantaalaiselle sillalle

Voittajan lisäksi palkintolautakunta päätti palkita kunniamaininnalla Vantaalla sijaitsevan Sipoonkorven kansallispuistoon liittyvän Kuusijärven sillan. WSP Finlandissa suunniteltu silta yhdistää Vantaalla Vanhan Porvoontien ylittäen Kuusijärven ulkoilualueen ja Sipoonkorven. Silta sijaitsee kahden jyrkän kalliorinteen välissä noin 20 metrin korkeudessa Vanhan Porvoontien yläpuolella. Cor-Ten -teräksestä tehdyn sillan tyyppi on teräksinen jatkuva palkkisilta.

Sillan estetiikka on saanut vaikutteita arvokkaasta luonnonympäristöstä. Siltaa kannattelevan neljän teräspilarin yhdistelmän voi nähdä kuin toisiinsa kallistuneina puunrunkoina. Lisäksi kaiteita koristavat alueen lajistoa alueen lajistoa kuvaavat polttoleikatut eläin- ja kasviaiheet.