Vuotava vesikaluste ei välttämättä vaurioita talon rakenteita, mutta voi aiheuttaa ison energiahukan ja vesilaskun.

Vuoto vesikalusteessa ei aina tarkoita rakennusta vaurioittavaa katastrofia. Vesivuoto saattaa olla pieni ja huomaamaton, esimerkiksi vuotava wc-istuin. Siitä voi kuitenkin aiheutua yllättävän suuria ja turhia kustannuksia.

Suoraan viemäriin ohjautuva vesivuoto jää usein huomaamatta. Lorottava wc ei välttämättä myöskään tunnut niin merkittävältä asialta, että siihen pitäisi reagoida nopeasti.

Viattoman oloinen vuoto wc-istuimessa voi kuitenkin kuluttaa vettä jopa 33 000 litraa kuukaudessa, vuotava hana 1 200 litraa kuukaudessa.

”Yhtä hyvin asukas voisi pudotella satalappusia pöntöstä alas, sillä vuotavien vesikalusteiden tuoma lisämaksu vesilaskuun vuositasolla voi olla yli tuhatkin euroa”, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen toteaa.

Vuotava vesikaluste on ympäristön kannalta turha tuhlari

Vuotanut vesi joudutaan käsittelemään jäteveden puhdistuslaitoksessa. Käsittelystä aiheutuvat kustannukset eivät toki tule suoraan asukkaan maksettavaksi, mutta ympäristön kannalta kyseessä on täysin turha tuhlaaminen.

Mäkisen mukaan vuodot on helppo havaita. Esimerkiksi wc-istuimen kulhon tulisi olla kuiva käyttökertojen välillä. Vuodon havaitsemiseen riittää pala wc-paperia, joka painetaan kulhon takaseinää vasten. Pienikin vuoto näkyy heti kastuvana paperina.

Usein vuodon syynä on kulunut tiiviste. Sen uusiminen on LVI-ammattilaiselle nopea työ. Jos vuoto on vanhassa vesikalusteessa, sen vaihto uuteen energiatehokkaampaan on varsin varteenotettava vaihtoehto.

Kylpyhuoneen ja vesikalusteiden päivityksessä voi hyödyntää kotitalousvähennystä: vähennys on 15 prosenttia työstä maksetusta palkasta sekä palkan sivukulut tai 40 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksetusta työkorvauksesta. Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennystä saa vain työn osuudesta, ei esimerkiksi materiaaleista ja matkakuluista. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärää vuonna 2022 on 2 250 euroa.

Lue lisää:

Näin korjaat: Vuotava vipuhana ja jumittava juoksuputki

Vessaremontissa paljastui viittä vaille vesivahinko: Näin tilanne korjattiin