Vuotovahinko aiheutuu keittiössä useimmiten astianpesukoneen hajoamisesta. Vakuutusyhtiön mukaan tällaisen vuotovahingon hintalappu on useita tuhansia euroja.

Keittiökoneita tulee käyttää valvotusti eli vain silloin, kun joku on paikalla. Ifin vahinkotilastojen mukaan keittiössä sattuva vuotovahinko johtuu useimmiten astianpesukoneesta. Vahingon keskikorvaus on noin 4 000–5 000 euroa, ja se muodostuu yleensä vahingon selvityksestä eli kosteuskartoituksesta, purkutöistä, kuivauksesta ja jälleenrakennustöistä. Vahinko on yleensä sitä pienempi mitä aiemmin se huomataan.

Astianpesukoneiden asennuksessa ja huollossa on vakuutusyhtiön mukaan usein parannettavaa. Tiskikoneiden vuotovahinko syntyy yleisimmin poistoputkesta. Se on syytä tarkistaa tasaisin väliajoin ja vaihtaa, jos vuotoja havaitaan.

Astianpesukoneen alla on hyvä olla vuotokaukalo, sillä se tuo vuotovahingon nopeammin näkyviin. Niitä löytyy nykyään useammista kodeista kuin aiemmin. 2017–2019 tehdyissä Kunnon koti -tarkastuksissa peräti 19 prosentissa vuotokaukalo puuttui, viimeisen kahden vuoden aikana enää 13 prosentissa.

Uuni ja liesi ovat yleisimmät tulipalojen aiheuttajat

Ifin tilastojen mukaan ruoanlaitto on yleisin syy kodin tulipaloihin. Tulipalo aiheutuu yleensä siitä, että jää jotain ruokaa liedelle tai uuniin tai että lähellä on jotain palavaa materiaalia. Liesivahti on hyvä tulipalon estäjä.

Vakuutusyhtiö muistuttaa myös liesituulettimen suodattimen puhdistamisen tärkeydestä. Suodatin on hyvä pestä kerran kuussa, ettei sinne pääse kertymään likaa, joka puolestaan voi syttyä palamaan.

Pidä keittiösi turvallisena – ehkäise vuotovahinko ja tulipalo

1 Käytä koneita vain, kun olet paikalla. Muista myös sulkea astianpesukoneen hana, kun sitä ei käytetä.

2 Hanki keittiöön sammutusvälineitä. Sammutuspeite on hyvä olla käden ulottuvilla. Myös palovaroittimien toiminta on hyvä tarkistaa säännöllisesti.

3 Puhdista uuni säännöllisesti. Varmista, ettei lieden lähellä ole helposti syttyviä tavaroita.

4 Puhdista liesituulettimen suodatin kerran kuussa.

5 Imuroi jääkaapin alta ja takaa säännöllisesti ainakin kerran vuodessa.