Korona sai suomalaiset suunnittelemaan muutoa pois kaupunkien keskustoista ja asutuskeskuksista. Nyt arvostetaan omaa pihaa ja saunaa.

Yli puolet suomalaisista haluaisi muuttaa nykyistä asuinpaikkaansa kauemmas keskustasta ja asutuskeskuksista. Joka toinen meistä uskoo, että koronan vuoksi  muuttoliikke tuleekin kääntymään pois keskusta-alueista. Tiedot selviävät Oikotien lokakuussa Tori.fi:ssä tekemästä kyselytutkimuksesta.

Koronan vaikutukset näkyvät jo siinä, mitä asioita suomalaiset kodissaan arvostavat.

”70 prosenttia arvostaa omaa pihaa nyt enemmän kuin ennen koronapandemiaa. Omaa saunaa arvostaa lähes joka toinen enemmän nyt, erillistä työhuonetta miltei joka kolmas. Näin koronan vaikutukset näkyvät asumistrendeissä. Esimerkiksi ajoittain Suomessa on puhuttu ilmiöstä, että asuntojen saunoja muutetaan muunlaisiksi huoneiksi. Nyt vain kolme prosenttia sanoo haluavansa sitä”, kertoo Oikotien asuntojohtaja Anna Leinonen.

Suomalainen haluaa asua maalla

Miltei kolmasosa suomalaisista on kiinnostunut vaihtamaan kotia ja 73 prosenttia sanoo, ettei korona-aika ole vaikuttanut heidän kykyynsä panostaa asumiseensa.  Vain 18 prosenttia on valmis myymään omistusasuntonsa. Tilastokeskuksen tänä vuonna päivittämässä tilastossa vuoden 2018 lopussa suomalaisista 56 prosenttia asui nimissään olevassa omistusasunnossa.

Miltei viidennes kyselyyn vastanneista haluaisi asua omakotitalossa maalla. Omistusasunto laitakaupungilla oli mieluinen 17 prosentille vastaasjista, ja omistusasunto kaupungin keskustassa 13 prosentille.

Yli joka kolmannen ihannekoti sijaitsisi maaseutumaisessa miljöössä. Kaupungin keskustaan tai keskustan liepeille ihannekotinsa mieltää 29 prosentia vastanneista.

Lue lisää:

Omakotitalojen myyntiajat ovat lyhentyneet