Yhteiskäyttöautot kiinnostavat nyt sekä asukkaita että taloyhtiöitä. Yhä useampi uudisrakentamiskohde tarjoaa asukkaittensa käyttöön yhteiskäyttöauton.

Kojamo on jo vuodesta 2016 asti tehnyt yhteistyötä yhteiskäyttöautoyritys 24Rentin kanssa. Jo kymmenen kaupungin Lumo-kotien pihasta löytyy asukkaiden käyttöön tarjolla olevia yhteiskäyttöautoja. Yhteiskäyttöautomahdollisuutta tarjoamalla rakennusyhtiöt pystyvät vähentämään rakennettavien parkkipaikkojen määrää. Myös yhteiskäyttöiset sähköpyörät kiinnostavat asukkaita.

Yhä useamman asukkaan mielestä yhteiskäyttöisen auton tulisi kuulua taloyhtiön peruspalveluihin. Suomen suurin rivitaloyhtiö on lähtenyt mukaan yhteiskäyttöauton tarjoamiseen.

”Ajatus yhteiskäyttöautosta otettiin taloyhtiössä innostuneesti vastaan. Taloyhtiömme on varsin yhteisöllinen ja moni tuntui ihastuvan ajatukseen ”meidän autosta”. Aika näyttää kuinka monelle perheelle tästä muodostuu todellinen ykkös- tai kakkosautovaihtoehto”, kiittelee Helsinkiläisen Oulunkylän Rivitalot asunto-osakeyhtiön puheenjohtaja.

Helsingin Maunulassa sijaitsevan taloyhtiön asukkaat ottavat omasta kotipihastaan yhteiskäyttöauton käyttöönsä aina tarpeen tullen. Palvelu on taloyhtiölle maksuton, asukkaat maksavat auton käytöstä.

Miten yhteiskäyttöauto toimii?

24Renti Network Oy:n toimitusjohtaja Matti Hännisen mukaan yhteiskäyttöauto tuodaan taloyhtiön parkkipaikalle veloituksetta ja ilman sitoutumispakkoa. Ainoastaan autoa käyttävät asukkaat maksavat sen käytöstä. Taloyhtiö mahdollistaa pysäköinnin ja tiedottaa asukkaille uudesta liikkumismahdollisuudesta kokeilun aikana. Kun autolle löytyy riittävästi säännöllistä käyttöä, jää se pysyvästi yhtiön asukkaiden käyttöön.

”Olemme halunneet tehdä yhteiskäyttöautoilusta helppoa ja nopeaa myös taloyhtiöyhteistyön osalta. Auton saa parkkipaikalle todella ripeästi, myös olemassa oleviin yhtiöihin”, jatkaa Hänninen.

Yhteiskäyttöauto helpottaa Hännisen mukaan taloyhtiötä pysäköintiongelmissa, lisää asukasviihtyvyyttä ja asuntojen haluttavuutta. Hän kehottaa myös vanhoja taloyhtiöitä ottamaan palvelun käyttöön.

”Perinteisesti yhteiskäyttöautoja ajatellaan vain yritysten tai uusien taloyhtiöiden palveluina. Kauttamme olemassa olevakin taloyhtiö voi ilman kustannuksia solmia sopimuksen uudesta autosta pysäköintipaikalleen. Näin talon asukkaat voivat halutessaan sijoittaa aikansa ja rahansa muuhun kuin 95 % ajasta maksullisella autopaikalla seisovan vanhan auton ylläpitoon.”