Savitaipaleen kunta lähtee kehittämään uudenlaista välimuotoisen asumisen mallia, joka mahdollistaa ikääntyneille itsenäisen asumisen omassa asunnossa mahdollisimman pitkään. 

Savitaipale on valittu ympäristöministeriön rahoituksella pilottialueeksi, jossa kehitetään ikäystävällistä asumista ja taajamaa. Hanke perustuu Virkkulankylä-konseptiin, jonka mukaan alvelutarpeen kasvaessa asukkaan ei tarvitse muuttaa tehostetun hoivan palvelutaloon. Asunnot on suunniteltu muunnettaviksi ja yhtä turvallisiksi kuin tehostetussa palveluasumisessakin.

”Asukkaistamme 40 prosenttia on yli 65-vuotiaita. Haluamme erottua vahvasti senioriystävällisenä alueena. Näemme ikäihmiset voimavarana, ja heille halutaan tarjota laadukasta asumista, hoivaa ja virikkeellistä arkielämää”, kertoo Savitaipaleen kunnanjohtaja Kimmo Kainulainen.

Välimuotoisen asumisen malli keventää julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuspaineita, kun omassa asunnossa asuminen jatkuu mahdollisimman pitkään.  Pilotoinnin kustannuksiin osallistuvat ympäristöministeriö ja valtion asuntorahoittaja Ara.

Virkkulankylä-konseptin on kehittänyt Kuusikkoaho Oy. Virkkulankylä-hankkeita on toteutettu viidellä paikkakunnalla: Outokummussa, Joensuussa, Kauhavalla, Porissa ja Kouvolassa. Suunnitteilla tai toteutusvaiheessa olevia kohteita on 30, kokonaisarvoltaan liki 200 miljoonaa euroa.

Lue lisää: 

Ikäystävällisessä asunnossa siirtymät ovat lyhyitä ja kodinkoneet oikealla korkeudella

Seniori viihtyy omassa rauhassaan sosiaalisesti