Yhteisöasujat ostivat suojellun puutalokorttelin ja peruskorjauttivat sen 23 asunnon idylliksi. Hanke vei vuosia, mutta lopputulos on osakkaiden mieleinen.

Peruskorjaus käynnistyi viime vuoden huhtikuussa, kun osakkaat tekivät talkoilla piha- eli yhteisrakennuksen puolikkaan ja asuntojen purkutyöt. Pääurakoitsija aloitti työnsä viime vuoden kesäkuussa. Toiset urakoitsijat tekivät lämpö-, vesi-, sähkö- ja sprinklerityöt. Valmista piti olla tämän vuoden kesäkuussa, mutta silloin pääsivät muuttamaan vasta ensimmäiset asukkaat. Urakan vastaanottokokous pidettiin syyskuussa.

Hirsitalokortteli on osittain kaksikerroksinen. Alakerros on kiveä ja tiiltä, joten maavaraiset kiviseinät nostavat kosteutta. Urakoitsija poisti alapohjista lahotavaraa kuutioittain.
Kosteuden nousuun on nyt varauduttu alapohjan kapillaarikatkoilla ja seinien materiaalivalinnoissa, kuten höyryjä läpäisevillä maaleilla.

Myös tulipaloon on puutalokorttelissa varauduttu, sillä kaavoitusmääräykset vaativat sprinklerijärjestelmän. Vaihtoehtona ollut osastointi olisi hävittänyt asuntojen vanhat pinnat.
Yhteisöasuminen ei ole pelkkää lekottelua, sillä jokainen osakas vastaa asuntonsa edustasta. Talkkarivuoro iskee viiden henkilön ryhmälle joka kuudes viikko. Talonmiehet lämmittävät saunan, siivoavat yhteistilat ja tekevät kulkuväylien lumityöt.

Huolellisen valmistelun ansiosta budjettikuri on pitänyt. Taloyhtiön osaava hallitus on tehnyt hartiavoimin töitä. Nyt hallituksessa vaikuttavat muun muassa arkkitehti, laskentatoimen tohtori ja tietotekniikan ammattilainen.

Taloyhtiölle remontti maksoi noin neljä miljoonaa euroa. Kaksi pankkia antoi lainatarjouksen. Toinen tuli viime tingassa ja vaati enemmän vakuuksia kuin valituksi tullut pankki, joka myönsi yhtiölainaa 40 prosenttia eli pääosa budjetista jäi osakkaiden hankittavaksi. Keskimääräinen neliökustannus ylittää 3 000 euroa. Museovirasto ja Pirkanmaan ely-keskus tukivat rakentamista muutamalla kymppitonnilla. Yhtiövastike on korkea: viisi euroa neliöltä. Tampere näet perii vuokratontista käypää hintaa, ja isohkon piharakennuksen ylläpito maksaa.

Piharakennuksessa ovat korttelin ainoa sauna, pyykkitupa, jätehuone, tekninen tila ja yhteistiloja.
Piharakennuksen katolla kahdeksan neliön aurinkokeräimet ja puukiukaan savupiipussa lämmön talteenotto lämmittävät vesivaraajan.

Osakkaiden oma löytö on pesulaan asennettu kanadalainen jäteveden talteenottolaite. Sillä johdetaan suihkujen ja pesukoneiden jätevesi kupariviemäriin, jonka ympärillä on kuparinen vesijohto. Käyttövesi esilämpenee laitteessa monia asteita ilman säätöjä tai kuluvia osia.

Asunnoissa ei haaskata lämpöä, suihkut ovat vesipihejä ja tapetit paperipohjaisia. Useimmissa asunnoissa on tulisija. Lisäeristeinä on käytetty selluvillaa ja pellavaa. Suojelukaava ei salli ulkopuolen lisäeristystä, koska julkisivu kärsisi.

Lue asiasta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 9/12, joka ilmestyi 17.10.