YIT:n Trigoni-suunnitelma on ehdolla Pasilan tornialueen arkkitehtuuri- ja toteutuskilaipun voittajaksi. Voittajasta päätetään lopullisesti Helsingin kaupunginvaltuustossa ja eduskunnassa loppuvuoden aikana.

Helsinki High-rise -arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailun aloitusalueen toteuttamiseen sisältyy kahden tornin ja jalustan rakentaminen. Aloitusalueen rakentaminen voi käynnistyä asemakaavoituksen vahvistuttua, arviolta 2020–2021. Hankkeen arvo on noin 500 miljoonaa euroa.

YIT:n kilpailuehdotuksen mukaan aloitusalueen ensimmäiseen, alueen korkeimpaan torniin tulee kaikkiaan 51 kerrosta ja sen korkeus on noin 180 metriä. Torniin on suunnitteilla hotelli, asuntoja sekä näköalaravintola.

Toinen torneista kohoaa 140 metrin korkeuteen ja siinä on 40 kerrosta toimistoja ja asuntoja. Jalusta sisältää kaupallisia tiloja, kivijalkamyymälöitä ja pysäköintipaikkoja.

Tornirakennusten ja jalustan katoille on suunniteltu oleskelu- ja kohtaamispaikkoja sekä asuntojen yhteiskäyttöpihoja. Aloitusalueelle arvioidaan syntyvän noin 500 asuntoa, 300 hotellihuonetta ja tuhat työpaikkaa.

Kivijalkaliikkeitä ja jalankulkureittejä

YIT:n Trigoni-ehdotus muodostuu tasasivuisten kolmionmuotoisten tornien ryhmstä. Kokonaisuudessa on kaikkiaan yhdeksän tornitaloa kolmella suunnittelualueella. Länsialueelle on suunniteltu jalusta sekä viisi tornirakennusta, joista kaksi sijaitsee aloitusalueella. Jalusta kytkee tornit sisäisellä yhteydellä parhaillaan rakenteilla olevaan kauppakeskus Mall of Triplaan. Samalla muodostuu esteettön jalankulkuyhteys Veturitien ja Pasilansillan sekä Pasilankadun välille. Länsialue sisältää yhteensä noin 120 000 kerrosneliömetriä, ja sen kokonaisarvon arvioidaan olevan noin miljardi euroa.

”Skandinaavisen arkkitehtuuriperinnön jatkajana Trigoni on aikaa kestävä ratkaisu, joka sopii hyvin Suomeen ja Helsinkiin. Korkeudeltaan vaihtelevien tornien julkisivut perustuvat ruutu- ja raitapohjaisiin rastereihin poiketen näin perinteisistä lasitorneista”, kertoo YIT:n kokoaman suunnitteluryhmän vastuuhenkilö, professori Rainer Mahlamäki.

Trigonissa korkea ja matala vaihtelevat: jalustan kivijalkaliikkeet tulevat jalankulkijoiden ulottuville ja korkeat torniryhmät kohoavat niiden lomassa. Tornialueelle on suunnitteilla paviljonki ja sen ympärille toriaukio.

Kansainväliseen Helsinki High-rise -arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailuun jätettiin alun perin kymmenen anonyymia ehdotusta, joista Helsingin kaupunki ja Senaatti-kiinteistöt valitsivat lokakuussa 2017 jatkoon neljä ehdotusta. Kilpailun voittajan kanssa tehdään sopimus aloitusalueen ostamisesta ja kilpailuehdotuksen mukaisen kokonaisuuden toteuttamisesta.