Kylpyhuoneremontissa pystyy tekemään monta asiaa itse, mutta silloin kannattaa olla huolellinen ja harkitsevainen. Yleisimmät virheet ovat väärin asennetut kalusteet, ja silloin takuu ja vakuutus eivät välttämättä korvaa vahinkoa.

Kylpyhuoneremontti on hyvä tapa nostaa asunnon arvoa ja parantaa asumismukavuutta. Yksinkertaisimmillaan kylpyhuoneremontti voi olla uuden maalipinnan maalaaminen tai kalusteiden uusiminen, jolloin lähes kaikki työvaiheet voi tehdä itse. Ammattilainen pitää kutsua hommiin viimeistään silloin, kun muokataan kylpyhuoneen rakenteita, tehdään putki- ja sähkötöitä tai muutetaan vesiliitoksia.

”Kylpyhuone on kostea tila, jossa ei ole varaa virheisiin”, IDOn ja Geberitin kylpyhuonenäyttelyn asiakaspalvelija Markku Hard. Hän kannustaa kuitenkin tekemään itse rohkeasti pientä pintaremonttia.

”Taloyhtiössä asuvan kannattaa tietysti varmistaa isännöitsijältä, mitä saa tehdä itse ja mihin taloyhtiö edellyttää työn valvontaa.”

Oikein asennetut kalusteet

Kylpyhuoneremontissa on hyvä tilaisuus vaihtaa kalusteratkaisuja, päivittää pintoja ja kiinnittää vaikka uusia pyyhekoukkuja seinään. Vaikka homma tuntuisi helpolta, ei töihin kannata lähteä ilman minkäänlaista kokemusta työtavoista ja tuntemusta rakenteista. Jopa pyyhekoukun kiinnitys voi epäonnistua pahasti, jos ei tiedä, minkälaisen poran laatta vaatii tai onko seinän takana sähkö- tai vesijohtoja. Ja ohjeet on syytä lukea huolella.

”Myös näennäisen helppo kalusteiden asennus voi mennä pieleen ja tulla kalliiksi, jos remontoija ei lue ohjeita huolella”, Hard muistuttaa.

Jopa suihkukaapin voi asentaa itse – työkaluiksi riittää jakoavain ja ruuvimeisseli – kunhan jättää vesikytkennän ammattilaiselle.

”Esimerkiksi se on yleinen virhe, että suihkuseinä asennetaan liian korkealle. Silloin vettä pääsee roiskumaan seinän alaosasta, ja viereinen kaluste kastuu alhaalta”, Hard jatkaa.

”Jos tuote on asennettu väärin, takuu ja vakuutus eivät välttämättä korvaa vahinkoa.”

Kalusteiden asennuspalveluja Hard neuvoo ostamaan jälleenmyyjien kautta, sillä silloin asentaja tuntee tuotteet hyvin. Jos tekeillä on iso kylpyhuoneremontti, kannattaa urakoitsijan kanssa tehdä kirjallinen sopimus kaikista remontin hintaan kuuluvista töistä, remontin aikataulusta ja takuusta.