Niin omakoti- tai erillistalo kuin asunto pari- tai rivitaloyhtiöstä vaatii erinomaisen kunnossapidon sen käyttöiän aikana. Talo olisi tarkastettava ja huollettava säännöllisesti, etenkin asukkaan vaihtuessa. Tämä ei ole pelkästään ostajan ja myyjän intressi, vaan yhtiöissä myös kaikkien osakkaiden eli koko yhtiön yhteinen tarve, Raksystems muistuttaa.

Usein unohdetaan, että jos yhdessä rivitaloasunnossa on esimerkiksi maanvastaisen seinän kosteusvaurio, sellainen todennäköisesti on muissakin asunnoissa johtuen samankaltaisesta rakennustavasta. Tästä johtuen virheen/vaurion merkitys on aivan yhtä suuri asunnon omistajallle asunto-osakeyhtiössä kuin omakotitalossakin.

Kunnon selvitystyö kannattaa jättää ammattilaisen käsiin aina säännöllisin väliajoin, sillä asukkaiden vaihtuessa myös käyttö- ja kulutustottumukset vaihtuvat. Kun rakennusajasta on jo vuosia, myös taloyhtiön ikä vaatii huolellista kunnon tarkastusta ja huolenpitoa. Tarkastus kannattaa teettää myös siksi, että ajoissa havaitun vaurion tai puutteen korjaaminen voi tuoda isojakin säästöjä verrattuna tilanteeseen, että vaurio tai puute olisi jäänyt kokonaan huomaamatta. Näin taloyhtiön arvo säilyy parempana vuodesta toiseen ja toivon mukaan voidaan välttyä ikäviltä purkupäätöksiltä.

Kosteuskartoitus vs. kuntotarkastus

Taloyhtiöiden märkätilojen kosteuskartoituksessa selvitetään tutkittavan tilan tai rakenteen kosteustilanne, mahdolliset kosteusvaurioriskit, sekä mahdolliset korjaus- tai lisätutkimustarpeet. Kartoituksessa apuvälineenä käytetään kosteudentunnistinta. Kohteena on ainoastaan märkätilat.

Rivitaloasunnon kuntotarkastuksessa tutkitaan näkyvät pinnat kaikissa kulkuaukollisissa tiloissa, samoin julkisivut, katto ja rakennuksen vierusta kyseisen asunnon kohdalta tarkastetaan. Aistinvaraisen tarkastuksen yhteydessä kuntotarkastaja arvioi, onko kohteessa mahdollisesti muita kuin aistinvaraisesti havaittuja virheitä tai puutteita. Mikäli vaurioepäilyn varmistamiseksi on perusteltua porata rakenteeseen kosteusmittausreikä, kuuluu tarkastuksen vakiosisältöön enintään kolme porausta. Vaihtoehtoisesti voidaan rakenteisiin tehdä korkeintaan kolme rakenteen avausta rasiaporalla.

Mikäli epäilyttävästä rakenteesta ei saada selvyyttä ainetta rikkomattomin menetelmin, kuntotarkastaja suosittelee lisätutkimuksia. Lisätutkimuksista laaditaan aina erillinen sopimus. Rakennustekninen asiantuntija arvioi lämpö-, vesi-, ilmanvaihto-, sähkö- ja taloautomaatiotekniikkaa näkyvin osin ja iän perusteella. Reikien poraamiseen sekä isompien avausten tekemiseen tarvitaan aina taloyhtiön kirjallinen lupa.