Muuttuneet arjen tarpeet ovat saaneet YIT:n uudistamaan asumisen ratkaisujaan. Sujuva asuminen on neliöitä suurempi kysymys. Perinteisen suunnittelun sijaan asumisen trendeihin reagoidaan jatkossa uudella kotimuotoilulla.

Nousevia asumisen trendejä ovat vaivaton asuminen sekä helppo liikkuminen. Myös kiinnostus palveluiden käyttöön on noussut selvästi. Laskussa sen sijaan ovat halu käyttää rahaa asumiseen sekä asuntojen tilantarve. Maailmanlaajuinen megatrendi kaupungistuminen näkyy Suomessa muun muassa keskusta- ja kerrostaloasumisen suosion kasvuna. Kehitykseen vaikuttavat myös perhekuntien pieneneminen ja väestön ikääntyminen.

Vähentämällä tarpeetonta, lisäämällä monitoimisuutta ja tarjoamalla fiksuja palveluita kodeista muodostuu arjen mukavuusalueita. Asuntojen sijainti – toimiva joukkoliikenne sekä palveluympäristö – on myös tärkeä osa sujuvaa arkea.

”Vain tarpeellinen on hyvää muotoilua. Vajaakäytöllä oleviin neliöihin ei enää haluta tuhlata aikaa tai rahaa”, kuvailee YIT:n asumisen kehitysjohtaja Marko Oinas.

Erinomainen käytännön esimerkki kotimuotoilusta on YIT:n uusi, kompakti, mutta esteetön, saunallinen kylpyhuone, joka valmistetaan kokonaan tehtaalla millintarkkuudella, kuivissa oloissa, laadukkaista materiaaleista ja kuljetetaan täysin valmiina ja sinetöitynä työmaalle.

”Kehitystyötä on tehty prototyyppien ja asiakashavaintojen avulla, jotta pienimmätkin yksityiskohdat kuten säilytysratkaisut ja jopa WC-paperitelineen paikka on saatu hiottua kuntoon. Materiaaleja ja mitoituksia on tutkittu ja valittu niistä toimivimmat.”

YIT Kodeissa kotimuotoilu näkyy seuraavaksi muun muassa As. Oy Lahden Vedenvälkkeessä, Riihimäen Kultasirkussa sekä Tampereen Niemenrannan Sinfoniassa.

Monia jatkuvasti kehittyvän kotimuotoilun kulmakivistä on sovellettu jo vuosi sitten julkaistun Smartti-asumiskonseptin ratkaisuissa.

”Asiakaslähtöisyys, tyylikkyys ja modulaarisuus”, Oinas luettelee esimerkkejä. ”Asiakkaat kokevat muutokset erityisesti tasalaatuisuuden ja toimivuuden lisääntymisenä, kun onnistuneiksi havaittuja ratkaisuja toistetaan sekä kehitetään pitkäjänteisesti. Rakentajalle muutos on tärkeä tuottavuuden ja laadun kannalta.”

Ensimmäiset Smartti-kodit valmistuivat kesällä ja niitä on myyty tähän mennessä jo yli 400. Vuoden lopussa Smartteja on valmiina tai rakenteilla yli 10 paikkakunnalla.