Saunayhtiö Harvian toteuttama kyselytutkimus kertoo, että 40 prosenttia suomalaisista on jo kokeillut Keski-Euroopan kuuminta saunatrendiä infrapunasaunaa. Saunatyyppi tunnetaan silti Suomessa varsin hyvin, sillä yli 60 prosenttia kansalaisista tietää infrapunasaunan keskeisimmät ominaisuudet. Monet kokevat infrapunasaunalla olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Suomalaiset haluavat vaivatonta saunomista. Saunaan toivotaan automaatiota, eikä siellä välttämättä viivytä kauan. Tulokset selviävät Harvian toukokuussa teettämästä Sauna ja aistit -kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1000 suomalaista.

Infrapunasauna kiinnostaa

Infrapunasauna on Suomessa saunakulttuurin tuorein trendi. Ilmiönä se ei ole uusi, mutta se tekee tuloaan kylpylöistä ja hyvinvointikeskuksista ihmisten koteihin. Infrapuna on Keski-Euroopassa jo melko tuttu saunomisen muoto. Keksintönä infrapunasauna on kotoisin Japanista.

Infrapunasaunassa lämpö syntyy kehoon kohdistuvista ihmissilmälle näkymättömistä infrapunasäteistä, jotka menevät ihon läpi suoraan kudoksiin. Tavanomaisten löylyjen lämmön jäädessä lähinnä ihon pinnalle, infrapuna lämmittää senttejä ihon alle. Auringonkin lämpösäteily on valtaosin infrapunasäteilyä.

”Tämä on jännittävä yhtälö. Se kertoo, että infrapunasauna ilman muuta kiinnostaa Suomessa, vaikka sen läpilyönti on vasta alkamassa. Infrapunasaunaanhan voi mennä myös vaatteissa. Mikäs sen parempaa kuin sulkeutua vaatteet päällä kaupunkiasunnon komeroon säteiden keskelle”, Harvian markkinointijohtaja Timo Huhtamäki sanoo.

Monet kokevat infrapunasaunalla olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. Yli 70 prosenttia suomalaisista tietää että siellä tulee hiki. Hikoileminen poistaa kuona-aineita kehosta. 70 prosenttia uskoo infrapunasaunan rentouttavan lihaksia, ja lähes joka toinen sen parantavan verenkiertoa.

Osa infrapunatrendiä on myös niin kutsuttu hybridisauna eli sauna, josta löytyvät sekä tavanomainen sähkökiuas että infrapunamahdollisuus.

Sauna ja aistit -kysely kertoo naisten pitävän saunoessaan lempeästä lämmöstä, lähes puolet alle 70 asteesta. Miehet puolestaan vaativat kuumempaa menoa, noin 80-asteista. Hybridisauna vastaa molempien sukupuolten tarpeisiin. Infrapuna pitää naiset lämpiminä, ja perinteiset löylyt korventavat miehiä.

Nuoret aikuiset suhtautuvat infrapunaan ikäryhmistä innokkaimmin. He myös uskovat ikäryhmistä vankimmin infrapunan terveysvaikutuksiin.

”Niinhän se menee, että nuoret ovat ennakkoluulottomampia ja avoimempia kuin varttuneemmat. Se rohkeus näkyy saunoessakin”, Huhtamäki toteaa.

Saunalla selkeät terveysvaikutteet

Saunomisen terveysvaikutuksista on laajan kokemuspohjaisen perimätiedon lisäksi tuoretta tutkimustietoa. Itä-Suomen yliopiston viime vuoden lopussa julkaiseman tutkimuksen mukaan runsas saunominen voi pienentää dementiariskiä eritoten miehillä.

Peräti 20 vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa havaittiin, että dementiadiagnoosin todennäköisyys oli 4–7 kertaa viikossa saunovilla miehillä 66 prosenttia pienempi kuin kerran viikossa saunovilla. Tutkimukseen osallistui yli 2000 keski-ikäistä itäsuomalaista miestä. Saunomisen ja dementiariskin yhteyttä ei ollut aiemmin tutkittu. Sauna ja aistit -kyselyn mukaan suomalaismiehistä 81 prosenttia uskoo saunomisen ainakin alentavan verenpainetta.

Liki 90 prosenttia suomalaisista kokee saunomisen rentouttavan lihaksia ja 82 prosenttia sanoo sen lievittävän stressiä. Ylipäätään 62 prosenttia kansasta uskoo saunomisen edistävän hyvää terveyttä.