Kodeissa käyttövettä jakavat vipuhana, pesukoneventtiili ja suihkusekoittaja. Hanoja on keskikokoisessa omakotitalossa helposti kymmenkunta ja jos niiden yksikköhinta liikkuu 50–200 euron haitarissa, puhutaan yli tuhannen euron investoinnista. Jo siksi hanoista ja suihkusekoittajista kannattaa pitää hyvää huolta.

Vikoja käytöstä tai käytön puutteesta

Laadukas hana palvelee pitkään, mutta sekään ei huoltamatta parane. Kodin vesipisteistä vikaantuvat yleensä eniten käytössä olevat keittiön ja vessojen hanat sekä suihkusekoittajat. Kesämökeillä hanoja uhkaa ennemminkin käyttämättömyys, eli talvella jäätyminen, jos ne jäävät tyhjentämättä. Myös jäätymisen rikkoma hana voi olla vielä korjattavissa.

Uusi ei ole ainoa vaihtoehto

Yleisin hanavika on vuoto, eli vipuhanan juoksuputki alkaa vuotaa runkoon kiinnityksen ylä- tai alaosastaan silloin, kun hana avataan. Yleisimmin syynä ovat tiivisteet. Vipuhana voi myös tiputtaa juoksuputken päästä, vaikka hana on kiinni tai suihkusekoittaja laskee alleen, jolloin säätöosa on tiensä päässä.

Yhtäkaikki, edellä mainitut ongelmat ovat korjattavissa, jos vain varaosia on saatavilla. Ainakin kotimaisella hanavalmistajalla näin on, ja mikä parasta, varaosat pysyvät jopa samanlaisina mallien uusiutuessa. Vikaantunutta hanaa tai suihkusekoittajaa ei kannata rynnätä heti vaihtamaan uuteen. Jotain on yleensä tehtävissä ilman putkimiehenkin apua.

Kannattaa silti muistaa, että useimmiten taloyhtiöiden vesikalusteet kuuluvat yhtiön omistukseen.

Lue koko artikkeli TM Rakennusmaailman numerosta 3/2017.

SUIHKUSEKOITTAJAN HUOLTO

 

SÄÄTÖVENTTIILIN IRROTUS

 

VIPUHANAN HUOLTO