Salamaniskujen aiheuttamat virtapiikit saattavat rikkoa kodin elektroniikkaa. Virtapiikiltä voi suojautua asennuttamalla kodin sähkökeskukseen ylijännitesuojan.

Ylijännitesuoja purkaa vaarallinen virtapiikki estämällä salaman aiheuttaman ylijännitteen siirtymistä rakennuksen sähköverkosta kodin elektroniikkalaitteisiin.

”On hyvä muistaa, että salaman ei tarvitse iskeä suoraan taloon, vaan se voi siirtyä sähkölinjaa pitkin kauempaakin ja aiheuttaa sitten virtapiikin”, muistuttaa tuotepäällikkö Teemu Hämäläinen Schneider Electriciltä.

Sähköasennusmääräysten mukaan ylijännitesuojaus on pakollinen uusissa rakennuksissa, joihin sähkönsyöttö tulee ilmajohtoja pitkin. Muutaman satasen maksavan ylijännitesuojan voi myös asentaa jälkikäteen.

Lisäsuojaa muutamalla satasella

Parhaan suojan sähkön häiriötilanteita vastaan antaa ylijännitesuojan ja UPS-laitteiden yhdistelmä. UPS eli Uninterruptible Power Supply varmistaa keskeytyksettä jatkuvan virransyötön. UPS-laitteet sopivat niin koteihin, kesämökeille kuin toimistoihinkin.

UPS-laitteet suojaavat laitteita jännitteiden vaihteluilta ja sähkökatkoilta. Kotona UPS-laitteella voi suojata esimerkiksi wifi-reitittimen, jonka ansiosta nettiyhteys pysyy toiminnassa, vaikka ukkonen veisikin sähköt.

UPS-laite yhdistetään sähköpistokkeella virtalähteen ja suojattavan laitteen väliin. Edullisimmillaan UPS-laitteen saa alle sadalla eurolla.

”Tyypillisesti pistokkeessa on paikat 3–4 suojattavalle laitteelle. UPS-laitteen teho määrittää sen, montako laitetta siihen voi yhdistää”, kertoo myyntipäällikkö Petri Teittinen Schneider Electriciltä.