Takapiha, jossa on kivipolku, keinut ja pensaita

Rinnepihan erikoisuuksia ovat runsas talvivihreiden kasvien käyttö, pihan osittainen kuorikatepinta ja vaihtelua tuovat kiveykset. Värikäs kate tuo hehkua tummaan tuijariviin ja harmahtavaan kiveykseen. Hankala rinnetontti vaatii kuitenkin ammattilaisapua.

Tässä omakotitalossa on ehditty asua jo kolmatta vuotta. Talolle löytyi paikka 850 neliön suuruiselta rinnetontilta Pohjois-Helsingistä. Isäntäväki alkoi itse rakentaa talon ympärille pihaa, mutta jyrkkä rinnepiha kaipasi ammattiapua. Osa pihasta ehdittiin jo kivetä ennen kuin pyydettiin pihasuunnitelma alan ammattilaiselta.

Tontilta jouduttiin ensimmäiseksi karsimaan puustoa, jotta saatiin tilaa toimivalle pihapiirille, nurmikolle, leikkimökille ja keinupaikalle. Puiden kaadon jälkeen alkoi pihan varsinainen rakentaminen puutarhaliikkeen avustamana.

Syksyllä 2007 tehtiin valmistelevia töitä, jotta heti seuraavana kesänä päästiin istuttamaan kasveja ja tekemään kiveyksiä. Rinne rakennettiin uuteen uskoon.

Pihasuunnittelija ehdotti rinteen jyrkimpään paikkaan värikästä kuorikatetta sekä talon toiselle puolelle mukulakiveystä. Puutarhaliike ehdotti matalaa, muurikivestä tehtyä istutuskaukaloa, joka kiersi tontin rajaa.

Kaukaloihin istutettiin pilarituijaa, joka on talvivihreä. Kun tuijat olivat istutushetkellä jo 160–180 senttiä korkeita, ja niitä tuli vieri viereen, saatiin nopeasti läpinäkymätön raja-aita kadun ja vieressä olevan marketin suuntiin. Toiselle puolelle pihaa ja talon taakse naapuritontteja rajaaviksi aidoiksi valittiin marja-aroniaa, jolla on syötävät mustat marjat ja hieno syysväri.

Kuorikate helpottaa huomattavasti rinnepihan hoitoa. Helppohoitoisuutta työelämässä oleva isäntäperhe nimenomaan toivoikin. Myös pieni nurmikko neljän vuoden ikäisen Robinin leikkimökin ympärille sekä pikkuruinen kasvimaa olivat toivelistalla. Nurmikon reunasta löytyi paikka vielä pihakeinuille.

Takapihan molempiin kulmiin istutettiin erilaisia kivikkokasveja, pieniä havukasveja ja maksaruohoja. Kun ne pääsevät kunnolla kasvuun, piha on varsin vihreä suurimman osan vuodesta myös tältä puolelta.

Pihassa on käytetty singel-, mukula-, muuri- ja piha- sekä liuskekiveä. Kuorikate ja kiveys ovat oiva ratkaisu herkästi kuivuvassa rinnepihassa. Automaattisella kastelujärjestelmällä taataan muurikivien välissä tiheässä kasvavien tuijien juuriston kosteus. Sama kastelujärjestelmä tihkuttaa vettä tarvittaessa nurmikkoon.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 5E/09.