Yrttitarha ikkunalaudalla

Keittiökasveja voi kasvattaa myös sisällä. Helpoimpiin kuuluvat monet yrtit, joiden viljely onnistuu
läpi vuoden. Jokaiseen kotiin tarvitaan yhä perinteiset ikkunalaudat, joiden päällä voi kasvattaa taimia ja viljellä yrttejä. Tuoreita yrttejä pitää olla käden ulottuvilla, kun kotikokki pistää parastaan. Yrttejä kasvatetaan myös kauneuden ja tuoksujen vuoksi.

Ruukkuyrttejä saa kaupan vihannestiskiltä läpi vuoden, mutta niiden säilyttämisessä on omat hankaluutensa. Liian usein käy ainakin puutarhatoimittajalle niin, että muovipussista huoneilmaan otettu yrtti ehtii näivettyä jo muutaman lehden poimimisen jälkeen.

Useimmat ruukkuyrtit neuvotaan säilyttämään jääkaapissa tai viileäkaapissa, mutta mieli tekisi pitää tuoksuvat yrtit esillä. Se käykin päinsä, jos asettaa ne valoisalle ikkunalaudalle astioihin, joiden pohjalla on vettä.

Keittiöpuutarhan kasvit vaativat paljon valoa. Yrttiruukut kannattaa sijoittaa näin syksyllä mahdollisimman lähelle talon valoisinta ikkunaa. Keväällä kasvit saattavat puolestaan kaivata varjostusta. Mitä lämpimämpi paikka, sitä enemmän valoa tarvitaan, jotta kasvusta tulee tanakkaa. Viileässä kasvit pärjäävät vähemmällä valolla.

Syksyllä valoa vielä riittää, mutta talvikuukausina ongelmaksi tulee pimeys. Vaikka taimet olisivat lähellä ikkunaa, kasvustosta tulee hontelompaa kuin kesällä. Kasvua parantavat kasvilamput ja kasveille tarkoitetut loisteputket. Kasvatuksen voi siirtää talveksi myös pöytäpuutarhoihin, joissa mukana tulevat kasvua edistävät valot.

Kasvatukseen tarkoitetut valonlähteet säteilevät kasvuun tarvittavaa sinistä ja punaista valoa, joka tuottaa tasapainoista kasvua. Kasvilamput voi hankkia myös erikseen. Valitessa tuotetta kannattaa varoa hankkimasta lamppuja, jotka eivät vaikuta kasvuun mitenkään, vaan vain värjäävät kasvit kauniin vihreiksi. Oikeat kasvilamput ovat melko kalliita, mutta toimivat vuosikaudet.

Taimet saa halvimmalla kylvämällä siemenistä itse, mutta kylvöt onnistuvat kunnolla vasta luonnonvalon lisäännyttyä. Pöytäpuutarhassa ovat talvikylvötkin onnistuneet, mutta sato jää niissä melko pieneksi. Syksyllä yrtit istutetaan taimista, joita puutarhamyymälät myyvät pitkään.
Kun taimikauppa hiljenee, voi istuttaa vihannestiskin ruukkuyrttejä. Jotta ruukkuyrtti juurtuu kotona, sen juuriston tulee olla hyvässä kunnossa. Elinvoimainen juuristo on vaalea, eikä taimi näytä nuutuneelta. Istutuksiin yrtit kannattaa ostaa heti, kun ne on tuotu kauppaan esille.

Kasvatusruukkua ei yleensä kannata istutettaessa poistaa, sillä juuristo kasvaa sen verkkomaisen rakenteen läpi. Luomuhyllyköllä on joskus taimia, joissa on umpinaiset taimiruukut. Ne tietysti poistetaan, jotta juuristo pääsee leviämään istutusmultaan.

Jotkut syövät istutuksiin tarkoitetuista yrteistä ensin suurimman osan ja istuttavat tyngän jatkokasvatukseen. Lehtien vähentäminen saattaa jopa auttaa juurtumista, mutta jokaiseen istutettavaan taimeen täytyy kuitenkin jäädä jonkin verran yhteyttävää lehtipinta-alaa.

Yrteille kannattaa käyttää hiekkapitoista, läpäisevää multaa. Sopivia tuotteita ovat yrteille ja kaktuksille sekä kestokasteluruukkuihin tarkoitetut mullat. Ruukuiksi sopivat mitkä tahansa astiat, mutta pohjareikä helpottaa kastelun säätelyä. Ylimääräinen vesi pääsee reiästä aluslautaselle, jos tainta tulee kasteltua liikaa.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman KeittiöExtra-numerosta 9/13, joka ilmestyi 2.10.